Grupurile de Acțiune Locală, motorul dezvoltării satului românesc

*Alocare financiară totală de 550 milioane euro

La Piatra Neamț a avut loc conferința care a reunit toate GAL-urile din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. În fapt, a fost o întâlnire de lucru între factorii de decizie locală și cei veniți de la centru, cu menirea clară de accesare a fondurilor europene alocate pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. În principiu, au fost trecute în vedere direcțiile de acțiune și, mai ales, simplificarea procedurilor pentru accesarea rapidă și eficientă a fondurilor europene cu această destinație.

„Ne preocupă simplificarea activității de primire a proiectelor“

Alexandru Potor, ministru secretar de stat la Ministerul Agriculturii, prezent la manifestarea de la Piatra Neamț, ne-a declarat: „S-a organizat, aici, pentru GAL-urile din regiunea Nor-Est, o conferință menită să clarifice problema accesării fondurilor europene din anul 2017 și până în 2020. Chiar până în 2023, dacă proiectele nu se finalizează. Importanța GAL-urilor este foarte mare prin faptul că sunt structuri de dezvoltare locală care cuprind mai mulți factori de decizie. Este vorba și de a implementa o strategie de dezvoltare foarte importantă, cu o alocare financiară de aproximativ 550 milioane de euro pentru GAL-uri. Suma aproape că s-a dublat în actuala perioadă de programare. Să vedem cum trebuie procedat încât cele 550 milioane euro să fie utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaționale și sociale, pensiunilor turistice. Obiectivul nostru este să accelerăm implementarea tuturor proiectelor. Suma alocată nu poate să treacă neobservată, adică fără a fi folosită.

Până în momentul de față GAL-urile au reușit să se dezvolte, avem 239 de GAL-uri care au o cuprindere teritorială de 20% din mediul rural și din urban, acolo unde sunt 20.000 de locuitori. Acum suntem în faza în care se vor lansa efectiv primirea de proiecte la nivelul GAL-urilor. De fapt, asta este și menirea întâlnirii de aici. Am discutat și cu colegii de la Oficiile județene pentru finanțarea investițiilor rurale, de la Autoritatea de Management pentru Dezvoltare Rurală, pentru a veni cu corecțiile care se mai pot face acum, pentru implementarea acestor măsuri, în așa fel încât lucrurile să se deruleze în bune condiții“.

Înființarea GAL-urilor a început din trecuta alocare financiară. Între timp, aceste entități public-private au evoluat. Ce schimbări se impun în perioada următoare, ne spune Alexandru Potor: „Ne preocupă partea de simplificare activității de primire a proiectelor. Nu vedem să fie o ruptură între cei care implementează proiectele la nivel local și cei care lucrează în Agenția de Implementare. Vrem să fie o simbioză între toți factorii implicați, vrem ca banii să ajungă cât mai repede către țintele pe care ni le-am propus în strategiile de dezvoltare locală, către cetățeni. De fapt, acesta este obiectivul pe care cu toții trebuie să-l avem în vedere. Discuțiile de aici au fost foarte constructive, s-au abordat niște probleme la care s-au găsit și răspunsurile. Avem câteva propuneri pe care le vom implementa în viitoarele manuale și proceduri. Practic, a fost o ședință de lucru, cu rezultate pe care putem să le promovăm ulterior. Conferința de la Piatra Neamț va fi continuată prin alte întâlniri dedicate dezvoltării regionale a țării noastre. Toate întâlnirile viitoare vor avea aceeași tematică, același scop de simplifica activitatea de implementare a proiectelor, astfel ca toți banii alocați să ajungă cât mai repede la beneficiari“.

Întrebarea de final este dacă toată lumea prezentă la această întâlnire și, mai ales, cei care se ocupă de soarta GAL-urilor, a înțeles despre ce este vorba, ce se vrea mai exact de la aceste entități în perioada următoare. Să fie clar pentru toată lumea ce are de făcut pentru absorbția fondurilor europene puse la dispozițiilor factorilor locali de decizie, întruniți în forma de organizare zonală conferită de un GAL. Alexandu Potor ne-a asigurat că: „Eu zic că da! Aici au fost prezenți directorii oficiilor județene pentru finanțarea investițiilor rurale, directorul Centru Regional Iași. De la un județ la altul, problemele diferă, în anii trecuți, anumite spețe erau tratate oarecum diferit, deși ele, în final, se refereau la același lucru. Pentru a preîntâmpina asemenea probleme am organizat această întâlnire inițiată de Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală, cărora le mulțumim“.

Proiectele cele mai interesante din această alocare bugetară vizează dezvoltarea infrastructurii și de noi afaceri în mediul rural, înființarea de servicii agricole și neagricole, dar și de servicii sociale la sate.

Daniel Vasiliu, secretar general al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală: „GAL-urile nemțene au contracte de finanțare în valoare de peste 12 milioane de euro“

„Grupul de Acțiune Locală este principalul motor al dezvoltării satului românesc! La Piatra Neamț am invitat, la o dezbatere menită să clarifice problemele programului LEADER, prin care se finanțează GAL-urile, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii în frunte cu domnul Alexandru Potor, ministru secretar de stat, directori ai Oficiilor Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și, desigur, peste 100 de manageri de GAL din țară.

În România funcționează 239 de GAL-uri, cu 76 mai mult decât în perioada 2007-2013. Județul Neamț are 6 astfel de parteneriate public-privat, care au semnat contracte de finanțare în valoare de peste 12 milioane de euro, bani care sunt puși la dispoziția locuitorilor din comunele nemțene. Practic, putem finanța o paletă largă de proiecte în domeniul agriculturii, afaceri non-agricole, proiecte sociale, cu impact de mediu, infrastructură mică și dotări pentru primarii, în domeniul educației. Proiecte de genul acesta au fost finalizate în ultimii ani în județul nostru, ele au avut un impact important în dezvoltarea sau modernizarea afacerilor, s-au creat locuri de muncă și, desigur, au mărit bugetele primăriilor prin impozitare firmelor care și-au mărit capacitatea de producție.

În calitate de manager al GAL «Drumurile Bistriței», fac apel la toți cetățenii care locuiesc în mediul rural să se adreseze cu încredere la specialiștii GAL-urilor, cu mențiunea că fiecare comună din județul Neamț aparține unui astfel de ONG, detalii despre locurile unde-i pot găsi se pot afla de la sediile fiecărei primarii unde domiciliază cel care dorește să acceseze fonduri europene“, a precizat Daniel Vasiliu, secretar general al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală.