Grijă  la tomatele din seră!

Tina-tomate seră*Mana în sol, factor de risc!

În judeţul Neamț culturile de legume în spații protejate  ocupă  8,9 hectare, din care 1,6 hectare de sere şi 7,3 hectare de solarii. De menționat că tomatele dețin cea mai mare pondere în sere și solarii. Prin condiţiile specifice, Neamțul este mai puţin pretabil leguminoaselor, suprafeţe mai mari fiind în zona Romanului.  Anual, legumele de câmp ocupă în jur de 4600-4700 hectare.

Acum, în sere sau solarii trebuie  acordată o importanţă deosebită factorilor de mediu pentru prevenirea apariţiei infecţiei şi evoluţiei atacului agenţilor patogeni. Majoritatea agenților patogeni  se dezvoltă atunci când umiditatea atmosferică şi temperatura au valori ridicate. Ameliorarea factorilor de mediu din spațiile protejate se realizează prin aerisiri, udări moderate şi fertilizarea raţională. Pentru creșterea şi dezvoltarea plantelor de tomate, temperatura trebuie să fie mai mare de 20 grade C şi umiditatea atmosferică între 75 şi 85%. Nerespectarea acestor parametri afectează cultura, plantele  suferă şi se pot îmbolnăvi.

Un agent patogen deosebit de periculos pentru cultura tomatelor este mana în sol. Cel mai  frecvent, mana este întâlnită în spaţiile protejate, manifestându-se la câteva zile de la plantare roșiilor. Când plantele sunt tinere, agentul patogen atacă rădăcina şi coletul, care putrezesc, iar planta moare.
Măsurile chimice de combatere se numără şi tratamentele la sol aplicate imediat după plantare sunt cele mai indicate.

Tina CONDREA