Gena românească face bani 

Tina-MinimisO veste bună pentru zootehniști. Crescătorii de animale ar putea primi,  din acest an, un ajutor de minimis pentru materialul genetic românesc. Banii se vor  da atât în zootehnie, cât și în sectorul vegetal pentru semințe.

În continuare, o atenție deosebită se va acorda producției integrate, din vegetal și zootenie. Asta în condițiile în care deja s-a  introdus, tot din acest an, ajutorul cuplat în mai multe sectoare de activitate din sectoarele vegetal și  zootehnic, dar pentru apicultură. Ajutorul  cuplat este alocat atât pentru vitele de carne, cât și de lapte. Adică pentru pe ceea ce înseamnă activitatea de producție, una integrată. Un alt  ajutor suplimentar, mai consistent, provine  din fondurile europene dincolo de ajutoarele naționale de la bugetul de stat.

Fermierul, ca să primească ajutorul de minimis, trebuie neapărat să folosească numai  materialul genetic provenit  din producție românească.

*Continuare în finanțare…

Minimisul de acum vine în continuarea celui de anul trecut, alocat atunci, cumva,  sub altă formă. Acel sprijin financiar viza achizionarea de juninci și berbecuți la jumătate de preț. Și nu oricare, animalele trebuie să fie de calitate genetică superioare, certificate.  Necazul e că măsura financiară a venit pe finalul anului și nu prea a fost timp pentru întocmirea dosarelor.

Din județul nostru s-a reușit să de depună dosare pentru achiziționarea a 56 de juninci, în valoare totală de 280.000 și pentru 69 de berbecuți, în valoare de 172.500 lei.

Vom vedea ce va fi cu promisiunea financiară de acum.  Important este că se dă mare atenție calității materialului genetic românesc și este foarte bine. Asta înseamnă că fermierii vor avea animale valoroase în bătătură. Ar mai fi o primă problemă rezolvată. Următoarea e organizarea pieții agricole, menită să contribuie la valorificarea producției agroalimentare la un preț bun, profitabil. Adică la integrarea producției, cu un câștig sigur pentru producător și procesator.

Tina CONDREA