Gata de start: Investiţiile pe bani europeni 

Tina, Fonduri europene 1Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet a instituției (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor Solicitantului pentru subMăsura 4.1- Investiții în exploatații agricole din cadrul Măsurii 4 „Investiții în active fizice” și pentru subMăsura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor”.

Potențialii solicitanți vor putea formula şi transmite propuneri și observații  la următoarea adresă de e-mail: consultare@afir.info. Toate aceste solicitări vor fi analizate de către departamentele de specialitate din cadrul AFIR în vederea includerii lor, după caz, în versiunea finală a Ghidurilor Solicitantului.

Ghidurile au fost realizate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ghidurile Solicitantului vor fi aplicabile în sesiunea de primire a cererilor de proiecte prin PNDR 2020 care va fi deschisă în martie 2015.

*Modernizare ferme, mai mulţi bani

Fonduri europene nerambursabile vor fi alocate  Investițiilor în exploatații agricole, investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și proiectelor pentru modernizarea fermei, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperative și grupuri de producători.

Un obiectiv esențial pentru acest tip de sprijin îl reprezintă creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea lor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate dar și respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții.

Finanțarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% din valoarea totală a proiectului. Fondurile europene nerambursabile și contribuția de la Bugetul de stat pentru anul 2015 sunt în valoare de 205.776.952 euro.

În trecuta alocare financiară, fermierii nemţeni au depus 37 de proiecte pentru modernizarea exloataţiilor agricole, partea nerambursabilă fiind de 11,420.415 euro, sumă pentru care au fost semnate contractele de finanţare.

*Tineri fermieri, şefi de ferme

Fonduri europene nerambursabile mai consistente vor fi alocate  pentru instalarea tinerilor agricultori. Vizaţi sunt tinerii fermieri care se instalează pentru prima dată ca șefi unici ai unei exploatații agricole.

Prin astfel de finanţări tinerii fermieri sunt încurajați să devină competitivi, să se asocieze și să participe la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate.

Finanțarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiții realizate de tinerii fermieri şefi este de 100%.

Sprijinul nerambursabil va fi de maximum 50.000 de euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe. Prima tranșă este de 75% din valoarea totală a sprijinului, primită la instalare. A doua tranșă reprezintă 25% și se acordă în maxim 3-5 ani de la primirea deciziei de finanțare.

Fondurile europene nerambursabile pentru anul 2015, destinate tinerilor fermieri deveniţi şefi sunt în valoare totală  de 111.209.889 euro.

În alocarea financiară  care se termină în acest an, tinerii fermieri nemţeni au depus  23 de proiecte, fondurile europene fiind integral nerambursabile. Practic, tânărul fermier şef nu a venit cu partea sa de contribuţie.  Nu a scos nici un ban din propriu  buzunar, doar a primit banii europeni.

 

Tina CONDREA