Gardul de glădiţă, cel mai ieftin paznic!  

Mulți fermieri se plâng că hoții le calcă terenurile și fură tot ce prind în cale. Nici gardurile nu mai pot stăvili lăcomia prădătorilor care au ajuns să fure inclusiv sârma care împrejmuiește ogorul și pe care o dau la fier vechi.

Soluţia cea mai ieftină pentru a proteja culturile agricole de ”dăunătorii bipezi”: gardul din glădiță. Este o specie de salcâmi cu spini mare și care, odată ajunși la maturitate, țin piept oricui încearcă să intre pe terenuri prin altă parte decât pe poarta principală.

Gardurile  vii din glădiţă este o afacere de nișă, care s-au gândit să valorifice o plantă care există aici de sute de ani. Cei din domeniul silvic ştiu foarte bine asta, cunosc acest arbust. Glădița crește foarte ușor, nu necesită un anumit tip de sol și se pretează oricărei zone geografice. Poate fi plantată singură sau se poate pune pe lângă gardurile de sârmă.

Singurul inconvenient al gardului viu din glădiță este perioada în care ajunge la maturitate. Este nevoie de trei-patru ani, pentru ca gardul să se formeze și protecția să fie completă, astfel ca nimeni să nu mai poată trece prin el. Primii spini apar destul de devreme și pot crește până la 15 centimetri în lungime.

Cea mai bună perioadă de plantare a gardului de spini este pe timpul toamnei, astfel încât iarna plantele să apuce să se acomodeze cu solul, cu mediul, iar primăvara să poată începe să lucreze și să se dezvolte.

Tina CONDREA