Gândacul de colorado, combătut bio!

Scăpați de sub control, gândacii de Colorado dau iama în culturile de cartofi, roșii, vinete sau flori. Dăunatori care nu se mulțumesc doar cu frunzele plantelor, ci atacă și fructele acestora.

Mai nou, gândacii de Coloradul pot fi combătuți și în sistem bio, mult mai sănătos pentru mediu și om. Prezentăm câteva din ineditele ”leacuri” contra acestor dăunări, care pot produce pagube însemnate în rândul culturilor pe care le preferă.

*Plante pe post de ”medic”

Gândacii de Colorado pot fi eliminați cu ajutorul plantelor! Pentru a scăpa de ”musafirii” nedoriți, semănați pe perimetrul lotului de cartofi crăițe, fasole, calomfir, sfeclă sau usturoi. Mirosul lor va alunga mare parte dintre ei și va apăra cultura chiar și de alți dăunatori. Acestea nu sunt singurele plante care opresc invazia gândacilor de Colorado. Hreanul, coriandrul, vetricele, gălbenele ori iarba mâței sunt recomandate să fie plasate în spațiul dintre rândurile de cartofi.

Daca dăunătorii reușesc să se infiltreze în grădină , sunt și alte metode prin care se poate scăpa de ei. Cea mai simplă e controlul manual, când se verifică fiecare plantă și se și strivește fiecare gândac de Colorado, inclusiv ouale și larvele.
Asta numai dacă grădina nu este foarte mare, ca timpul și răbdarea să-ți permită astfel de operațiuni. Gărgărițele se înfruptă cu poftă din larvele gândacilor de Colorado. Pentru asta se poate plasa în grădină plante care atrag gărgărițele, cum sunt gălbenele, vetricele, chimenul și mărarul.
O metoda non-toxică de a ține sub control gândacii de Colorado este aceea de a presara diatomit pe fruze si pe solul din jurul plantelor, e bine de repetat procedura dupa fiecare ploaie.

Larvele gândacului de Colorado se vor ascunde în pământ în perioada de tranziție și vor ieși la suprafață ca adulți, după circa 10 zile. De aceea, este important să continui procedurile de eliminare a dăunatorilor până când ai scăpat atat de adulți, cât și de larve.

*Infuzii și ceaiuri

Pentru a scăpa de gândacii de Colorado se pot stropi culturile de cartofi, roșii ori vinete cu infuzie de ardei iute. Prepararea infuziei este foarte simplă: 10-20 bucăți ardei iuți se opăresc cu apă fiartă și se lasă la infuzat 12-24 ore. Apoi diluăm cu apă, adaugăm săpun (40 gr la 10 litri) sau săpun lichid, asta ca să adere mai bine de frunză. Când planta a răsărit suficient de mult (cam 10-15 cm) pudrăm cu găinaț de pasăre măcinat pe plantele umezite în prealabil. Dar și mai bine cu soluție concentrată din foi de ceapă. Această procedură ar trebui făcută cam de 3-4 ori pe vară.

Se pot încerca și alte soluții naturiste de îndepărtare a dăunătorilor, care vor fi aplicate cu un pulverizator ori de câte ori este nevoie. Ideal, după fiecare ploaie. O astfel de soluție este infuzie de gălbenele sau vetrice. Mod de preparare: umple o oala cu gălbenele sau vetrice proaspăt culese, acoperă-le cu apă și pune-le la fiert. Dă, apoi, focul mai încet și lasă apa să scadă la jumatate. Strecoară soluția, las-o la răcit și folosește-o la nevoie.
Ceai ulde muștar sălbatic este este și el pe ”placul” gândacilor de Colorado. Ca să scapi ei ei, prepară un ceai din 4 cuișoare, un pumn de frunze de muștar sălbatic, 1 cățel de usturoi, adăugate la circa 250 ml de apă, amestecul trebuie să fiarbă circa 10 minute. Lasă ceaiul la răcit și folosește-l, apoi, ca spray împotriva gândacilor de Colorado.

Tina CONDREA