GAL-urile, într-un con de umbră

Sapa*Avem depuse doar două proiecte nemțene

 

Programul LEADER, prin care Grupurile de Acțiune Locală (GAL) pot beneficia de finanțare europeană, au intra într-un con umbră. Până în prezent au fost depuse doar 3.700 de proiecte în valoare de 92 de milioane de euro, dintr-o alocare de peste 300 de milioane de euro. La noi în județ au fost depuse doar două proiecte prin care GAL-urile nemțene au cerut bani europeni pentru întocmirea strategiilor de dezvoltare locală.

Importanța GAL-urilor este mare, iar sumele alocate acestor entități sunt consistente, pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală sunt prevăzute peste 563 milioane de euro. GAL-urile trebuie să devină motorul dezvoltării la nivel local având sarcini extrem de complexe și delicate în spațiul rural.

*Avem autorizate 5 GAL-uri nemțene

Grupul de Acțiune Locală reprezintă o asociere între mai multe localități, firme și persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a zonei respective. În alcătuirea unei astfel de entități nu este obligatorie respectarea granițelor județelor, cu GAL-ul putându-se trece de o parte și de alta a hotarului.

În județ avem constituite 5 Grupuri de Acțiune Locală, cu o cuprindere teritorială acoperitoare pentru Neamț. Este vorba de GAL „Ceahlău“, GAL „Ștefan cel Mare“, GAL „Nicolae Roznoveanu“, Gal „Valea Siretului“ și GAL „Podișul de Nord al Moldovei“. În componența celor 5 GAL-uri nemțene intră comune și din alte județe. După cum situație este și inversă. Cifric vorbind, în GAL-urile nemțene intră 5 comune din alte județe, iar 4 comune de la noi au trecut hotarelor județelor vecine. „Schimbul“ reciproc de comune s-a făcut cu județele Suceava, Iași, Vaslui și Bacău.

*Finanțare integral nerambursabilă

În procesul de selecție a strategiei de dezvoltare locală, care trebuie finalizat în maximum doi ani de la semnarea Acordului de parteneriat, ne duce cu termenul la 6 august 2016, pe care s-ar putea să nu-l respectăm. Context în care GAL-urile ar trebui să reia proiectele abandonate.

Acum, GAL-urile pot depune proiecte pe submăsura „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală“, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

Pentru a fi eligibilă, strategia de dezvoltare locala trebuie să fie elaborată pe baza unei abordări de jos în sus și să sprijine activități care să încurajeze dezvoltarea economico-socială în zonele rurale.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU