GAL „Brăteanca”, în chinurile facerii

 

 În fiinţarea Grupurilor de Acţiune Locală a decurs anevoios şi în judeţul Neamţ. Loc era pentru 5 GAL-uri nemţene,  pentru câte s-au alocat fonduri europene. În prima fază,  s-au autorizat două astfel de entităţi:  GAL „Ceahlău” şi GAL „Nicolae Roznveanu”.  Apoi au fost depuse dosare pentru încă trei, fiind şi ele autorizate: GAL „Valea Siretului”,  GAL „Ştefan cel Mare” şi GAL „Podişul de Nord al Bârladului”. Grupul de Acţiune Locală reprezintă asociere între mai multe localităţi, firme şi persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a acelei zone. Nu este obligatorie respectarea graniţelor unui judeţ, cu  GAL-ul putându-se trece şi dincolo de hotar. Bunăoară, în componenţa GAL-urilor nemţene, intră şi comune din judeţele Iaşi, Vaslui şi Suceava .

* „A doua încercare poate e cu noroc!”

 Adevărul e că  înfiinţarea GAL-urilor a început cu stângul. Sub mai multe aspecte. În primul rând, s-a manifestat multă reticenţă din partea  primăriilor  de se reuni în entităţi de acest fel.  Apoi, în cele mai multe cazuri, asocierea între  comune s-a făcut alandala, neţinând cont de criteriul geografic.  Ca să nu mai zic de comunele prinse în mai multe GAL-uri… Motiv pentru care s-a dictat  „la loc comada”, totul fiind  reluat din  start. Printr-o astfel de experinţă a trecut şi Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Şi încă mai trece. Cum şi de ce, ne-o spune în stilul caracteristic: „Am mai avut o tentativă de „suicid”…Iniţial am făcut parte din GAL „Valea Siretului”. Am făcut toate formalităţile, inclusiv hotărârea de consiliul local, cu strategii de dezvolare econmico-socială. Ne-am „născut” după un „travaliu” îndelung şi  o „naştere „uşoară… Dintr-o dată, GAL „Valea Siretului” s-a năruit, atunci. Nu s-a respectat principiul teritorial, localităţile trebuie să fie vecine. Am profitat de o altă oportunitate, ne-am alipit de GAL „Brăteanca” de la Horia. Aici sunt înscrise comunele Poienari, Bozieni, Oniceni, Ion Creangă. Aşa am mai riscat o dată. A doua încercare poate e cu noroc!  Sunt optimist cu pivire la înfiinţarea acestui GAL.  Suntem în „chinurile facerii”. În celălalt nu am avut şansă. Cu greu am recuperat banii daţi.  Alt GAL în zona noastră nu mai este.”

Bătălia pentru înfiinţarea de noi GAL.-uri s-a înteţit din momentul în care, în cele existente, deja „curg” banii europeni. Nu sunt mulţi, dar nici de neglijat. Nu-i chiar de ici -colo să prinzi un proiecte de 200.000 euro. Finanţare europeană sigură! La bugetele de austeritate ale tuturor primăriilor rurale de acum, banii europeni sunt veritabile „guri de oxigen”.

Tina CONDREA