Fungicide toxice

Tina-Culturi şi zăpadă, Ioan Ghiuţă, dir ectorul Unităţii Fitosanitare Neamţ*Condiţionări speciale de folosire

Începând cu 1 iaunarie 2015,  mai multe fungicide realizate de BASF au fost clasificate ca fiind toxice, deoarece conțin Epoxiconazol. Este vorba de produsele Allegro, Capalo, Duett Ultra, Opera, Opera Max, Osiris, Soprano 125 SC și Tango Super,fungicide  pe care agricultorii le cunoasc foarte bine. Asta pentru că ele au fost utilizate până acum şi au dat rezutate foarte bune.

Aceste  fungicide erau folosite pentru tratarea bolilor foliare la cerealele păioase și sfecla de zahăr. Potrivit fișelor tehnice ale produselor menționate, substanța activă Epoxiconazol este nocivă prin inhalare şi prin înghițire, iritantă pentru piele și are un posibil efect cancerigen. Totodată, substanța activă Epoxiconazol este foarte toxică pentru organismele acvatice și poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic.

 

*Utilizare, doar numai cu autorizare!

Cele  8 fungicide au trecut  acum  în categoria de produse de uz fitosanitar toxice, după noile reglementării ale Uniunii Europene. Dar asta nu însemană că ele nu se mai foosesc în tratarea bolilor la plante. Aceste produse fitosanitare vor fi în continuare utilizate, dar se impun anumite condiţionări în folosirea lor. Detalii ne-a oferit Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ: „Aceste produse sunt catalogate ca nocive, începând cu 1ianuarie 2015. Ele au o toxicitate redusă şi pot fi folosite de agricultori. Până acum, aceste fungicide se puteau cumpăra din fitofarmacii, fără alte atenţionări ori documente speciale. Acum,  fungicidele respective  au fost trecute de Comisia Europeană în grupa produselor fitosanitare toxice.  Trecere care impune respectarea anumitor reguli în utilizarea fungicidelor respective. Sunt nişte reguli speciale, pe care vreau le detaliez. Pentru a putea procura un asemenea produs de uz fitosanitar, cel care vrea să-l administreze, să-l utilizeze, trebuie să aibă o autorizare de folosire a produselor fitosanitate din această categorie de toxicitate. Autorizarea respectivă se eliberează de către Unitate Fitosanitară Neamţ. Pentru obţine autorizarea, solicitantul trebuie să aibă cunoştinţe minime din domeniul folosirii acestor produse de uz fitosanitar, impactul lor asupra mediului şi produselor agricole. Sunt reguli stricte şi pentru cei care vând aceste produse fotosanitare toxice. Trebuie să aibă un certificat de comercializare pentru astfel de produse, autorizaţii de la mai multe instituţii care au tangenţe cu utilizarea produselor toxice. Ei  pot vinde produsele fitosanitare toxice doar la persoanele autorizate în utilizarea lor. Motiv pentru care comercianţii trebui să ţină  un registru special de evidenţă, din care să reiasă clar cui i s-a dat respectivul produs. La noi în judeţ se folosesc asemenea produse fitosanitate din categoria toxice, iar utilizatorii lor s-au autorizat pentru asta.”

 

*Nu te autorizezi, returnezi fungicidele!

În noile condiţii impuse de Uniunea Europeană,  vor trebui luate toate măsurile ce se impun în vederea respectării legislației în vigoare privind depozitarea, comercializarea, utilizarea și prestarea serviciilor. Drept urmare, comercializarea și utilizarea acestor produse, de la 1 ianuarie 2015, se va face doar de către operatorii economici și fermierii autorizați pentru comercializarea și, respectiv, utilizarea produselor de protecție a plantelor clasificate ca toxice.

Operatorii economici care nu sunt autorizați pentru comercializarea sau utilizarea produselor de protecție a plantelor clasificate ca toxice trebuie să ia măsuri de stornare a produselor menționate către furnizori. Practic, el nu le mai pot utiliza fără autorizarea respectivă. Chiar dacă, la achiziţionare,  nu li s-a impus aşa ceva! Au doar două alternative: se autorizează în utilizarea produselor fitosanitare respective ori le returnează furnizorului. Ar mai fi o soluţie: să apeleze la serviciile unei firme specializate de folosire a produselor fitosanitare. Dar şi ea trebuie să se autorizeze ca urmare a trecerii acestor produse fitosanitare în altă categorie de toxicitate.

Tina CONDREA