Fondurile europene, spre final de an

Tina-Sincope* Vă prezentăm hibele apărute în accesarea fondurilor europene nerambursabile

Sesiunile de depunere a proiectelor europene din acest an se apropie de final. Până în prezent au fost depuse peste 6.500 de proiecte pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală. O primă concluzie: mulți fermieri s-au arătat dezamăgiți, considerând că regulile de accesare mult prea complicate. Mai mult decât atât, unii dintre ei au avut neplăcerea sa constate ca proiectele lor nu pot fi finanțate cu bani europeni din pricina unor lacune legislative. La mai toate submăsurile, setul criteriilor de selecție este integral nou, fiind destul de complicat, foarte stufos, iar interpretarea lor e mult mai greoaie. În sinteză, prezentăm hibele apărute în accesarea fondurilor europene nerambursabile.

*La procesare, numai fructe ori numai legume

În calea banilor europeni, o hibă majoră este generată de restricțiile impuse în accesarea fondurilor destinate procesării produselor agricole și pomicole. Fermierii care doresc să realizeze unități de procesare atât pentru legume, cât și pentru fructe nu pot primi banii europeni decât pentru una dintre variante. Pentru fermierul care dorește să acceseze, cu același proiect, submăsurile privind procesarea produselor agricole și cea de procesare a produselor pomicole, respectivul proiect nu este eligibil la finanțare. Motivul este pentru că un solicitant nu poate depune un proiect pe două submăsuri diferite, în același timp.

Este o situație care ar trebui schimbată, practica arată că o asemenea unitate este mult mai profitabilă dacă are capacitatea să proceseze, pe o perioada cât mai lungă, atât fructe, cât și legume. Aceasta este și una din cauzele pentru care au fost foarte puține proiecte în acest an pentru procesarea produselor agricole.

*Contractul de arendă, o piedică de netrecut?

Au fost observate unele ambiguități și neclarități în accesarea fondurilor europene destinate instalării tinerilor fermieri la conducerea exploatațiilor agricole. La prima vedere, lucrurile par a fi destul de simple, în sensul că un tânăr este eligibil, printre altele, dacă preia integral o fermă de la un alt fermier. Problemele apar atunci când ferma care urmează să fie preluată are contracte de arendă pe numele fostului fermier. Lucrurile se complică, deoarece procedura e și acum neclară. Nu se precizează cum, în mod juridic, se poate prelua ferma, atâta timp cât și contractele de arendă trebuie schimbate pe numele noului fermier. Este o problemă care trebuie neapărat rezolvată înainte de deschiderea viitoarei sesiuni de primire a proiectelor pe această submăsură.

* Doar micii fermieri sunt avantajați

O altă problemă identificată a fost și slaba capacitate a fermierilor, cu o suprafață mai mare de 500 de hectare, de a întruni punctajul minim privind investițiile ce urmează a fi realizate în exploatații agricole. Practic, acești fermieri nu sunt încurajați să acceseze fonduri europene nerambursabile. Mai exact, în cadrul acestei submăsuri, sunt favorizate doar fermele care au până în 500 de hectare de teren arabil, pentru culturile de câmp.

E bine să fie sprijiniți fermierii care dețin până în 500 de hectare, dar să li dea posibilitatea și celor cu peste 500 de hectare să obțină finanțări europene, pentru că și ei au nevoie de dotări moderne în exploatațiile lor agricole. Aceștia pot atrage sume mai mari pe proiecte, având și o capacitate de cofinanțare mai mare. Fapt demonstrat în alocarea din vechiul PNDR.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU