Fondurile europene, la control!

fonduriÎn Neamţ, jumătate din investiţiile în pensiuni pică

* Proiectele fără şanse de finalizare, reziliate

Este  mare forfotă acum la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, dar şi cadrul structurilor sale teritoriale. Miza este foarte clară: absorţia integrală a fondurilor europene alocate agriculturii şi dezvoltării rurală. Mai ales că scadenţa bate la uşă! Tot acum, se caută măsuri concrete pentru simplificarea procedurilor şi facilitarea accesării integrale a banilor europeni. Unde „resuscitarea” nu mai e posibilă, se recurge la soluţia radicală: rezilierea contractelor de finanţare. Cum se va realiza asta, ne spune Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ: „Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va rezilia toate acele proiecte care nu au plăți și nu mai au șanse reale de finalizare, evident în urma unei analize foarte atente și după dezbateri cu beneficiarii implicați. Trebuie să luăm această măsură cât mai urgent, chiar de la începutul anului 2015 pentru a permite utilizarea corectă a fondurilor europene pe care România le are la dispoziție pentru finanțarea agriculturii și pentru dezvoltarea mediului rural. Astfel, toate fondurile care acum stau blocate nefiind solicitate de beneficiari, vor fi redistribuite imediat către acele măsuri care au deficit de finanțare. Prioritatea noastră este evitarea blocării finanțărilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală. La noi în judeţ, probleme vor fi în cazul proiectelor care au ca obiect pensiunile turistice. Cred că jumătate din aceste proiecte vor fi reziliate.”

Această măsură radicală  va fi aplicată tuturor proiectelor implementate din sectorul public sau privat.

Până acum, AFIR a plătit peste 6,51 miliarde de euro din totalul de 9,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană și Guvernul României pentru proiecte de investiții și pentru plăți directe. Raportat la totalul fondurilor europene alocate de Uniunea Europeană,  AFIR a ajuns în acest moment la un grad de absorbţie de aproximativ 73%.

În judeţul Neamţ, întreprinzătorii au semmnat contracte de finanţare de peste 120 miliona lei, din care au fost decontate aproape 100 milioane euro. Vorbim doar de fondurile europene nerambursabile, nu şi de partea de cofinanţare necesară la proiectele din sectorul privat.

Tina CONDREA