Fonduri nerambursabile pentru „legarea” tinerilor de glie

legareaÎn sesiune de proiecte ce urmează a fi deschisă în luna februarie a anului 2015,  la finanţare va fi deschisă o măsură cu destinaţie expresă: tinerii fermieri. Vizaţi fiind cei care vor prelua conducerea unei exploataţii agricole. După asta, ei vor putea obține până la 50.000 de euro, fonduri europene integral nerambursabile, alocate pentru a dezvolta afaceri în mediul rural.

Practic, sprijinul acordat tinerilor fermieri în actuala perioadă de programare va fi continuată şi în viitor. Fondurile europene se alocă în scopul întineririi populaţiei rurale agricole şi stopării migraţiei tinerilor de la sate, dar şi al facilitării procesului de modernizare a fermelor. Acest sprijin va fi acordat pe doua paliere: plăţi la hectar mai mari şi prin creşterea intensităţii sprijinului nerambursabil.

 

*Criterii de vârstă şi statut juridic

Tinerii care vor să iniţieze o afacere în mediul rural au posibilitatea obţinerii unor fonduri nerambursabile. Solicitantul trebuie să aibă varsta de până la 40 de ani neîmpliniţi la data depunerii cererii de finantare. În plus, tânărul trebuie să fie organizat ca persoană fizică sau juridică axată în principal pe activităţi agricole, iar exploataţia agricolă sa fie situată pe teritoriul ţării şi înregistrată în Registrul fermelor APIA  ori Registrul agricol.

Categoriile de beneficiari eligibili care primesc finantare nerambursabilă sunt: persoane fizice, PFA, intreprindere individuală, intreprindere familială sau SRL. Persoanele fizice vor fi acceptate ca potenţiali beneficiari dacă se angajează să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale, în 30 de zile lucrătoare de la primirea acceptului pentru cererea de finantare.

 

*Condiţionări  obligatorii

Pentru acordarea sprijinului financiar nerambursabil, fermierul este obligat să îndeplineasca următoarele condiţii: se instalează pentru prima dată ca şef în exploataţia agricolă; deţine sau se angajează să dobandească competenţe şi calificări profesionale în activitatea pe care o va desfăşura.

Tânărul trebuie să dovedească faptul că este membru al unei familii de fermieri şi a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei, nu neapărat în ferma familiei, cel puţin 12 luni înaintea instalarii sale pe cont propriu. Pentru a primi banii, tânărul întocmeşte un Plan de afaceri.

 

*Sumele alocate, între 15.000 -50.000 euro

În funcţe de dimensiunea exploataţiei se poate obţine o sumă cuprinsă  între 15.000 şi 50.000 euro, fonduri alocate  în doua tranşe. Prima se va acorda la data aprobarii proiectului de catre Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, care reprezintă 80% din valoarea sprijinului pentru instalare. A doua tranşă, de 20%, se va acorda la îndeplinirea acţiunilor prevăzute în Planul de afaceri, cel mai devreme după un an. Din suma primită, cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru îndeplinirea Planului de afaceri. Restul sumei se poate utiliza fără restricţii.

 

*În derulare 23 proiecte nemţene, în sumă de aproape 300.000 euro

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin vechea Măsură 112 erau fermierii în vârstă de până la 40 de ani neîmpliniți la data depunerii Cererii de finanțare, persoane fizice sau juridice, care practică în principal activități agricole și a căror exploatație agricolă are o dimensiune economică cuprinsa între 6 și 40 UDE. Condiţii care, în linii mari, vor fi menţinute şi în viitoarea alocare financiar europeană prin PNDR 2014-2020. Cu deosebirea că suma alocată va fi mai mare. De la Comisia Europeană s-a cerut un plafon de 70.000 euro.  E vorba de solicitarea maximă. Se mizează că se va obţine 50.000 euro. Până acum, suma maximă alocată pentru instalarea tinerilor fermieri era de 40.000 euro.

Pentru a accesa astfel de fonduri, în actuala alocare europeană, tienrii nemţenii au contractat fonduri nerabursabile în valoare totală de aproape 300.000 euro, bani care stau la implementarea celor 23 de proiecte eligibile la finanţare, unele finalizate, alte în diferite faze de derulare. N sunt luate în calcul proiectele depuse pe această măsură la cele 5 GAL-uri nemţene.

Tina CONDREA