Fonduri europene rurale: Investițiile publice, cele mai atractive

 

*La implementare sunt 15 proiecte nemțene

Fondurile europene destinate investițiilor publice la sate sunt cele mai atractive. Primarii din rural stau cu proiectele întocmite în așteptarea „gongului“. Dovadă că, în vară, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în primele 6 minute, s-au epuizat sumele alocate pentru modernizarea drumurilor agricole. După două ore, s-au terminat și banii europeni destinați asfaltării drumurilor comunale. Atunci, s-au depus 5 proiecte din comunele Pipirig, Borca, Vânători-Neamț, Bicazu Ardelean și Pângărați.

În acest an, primarii nemțeni din mediul rural au depus 15 proiecte cu o valoare totală nerambursabilă de 17,5 milioane euro, pe 3 componente: asfaltări drumuri, alimentări cu apă și canalizări, infrastructură educațională și protejarea patrimoniului cultural. În prima componentă intră cele 5 proiecte depuse în timp record în vară. La acestea se adaugă proiectele pe infrastructură educațională și socială care vor fi implementate la Pângărați, Borca Poiana Teiului și Bicazu Ardelean. Valoarea este de 500.000 euro fiecare proiect, 100% nerambursabil.

Pentru rețele de canalizare avem două proiecte în comunele Alexandru cel Bun și Moldoveni, în valoare de câte un milion de euro fiecare, 100% nerambursabil. Proiecte integrate pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizare cu stație de epurare, a câte 2,5 milioane euro fiecare, vor fi implementate la Tarcău, Bălțătești, Cordun și Gâdinți.

Din județul Neamț au mai fost depuse 5 proiecte, în valoare de 500.000 euro fiecare, 100% nerambursabil. Acestea vizează modernizarea căminelor culturale din comunele Borca, Tazlău, Zănești, Secuieni, iar la Ștefan cel Mare banii europeni sunt pentru restaurarea Hanului Șerbești.

*Implementate: 38 de proiecte ale primăriilor rurale

În trecuta alocare financiară, prin PNDR 2007-2013, primarii nemțeni din rural au primit finanțare europeană pentru 38 de proiecte, care includ investiții de interes public pentru comunitățile respective. Dintre acestea, 21 sunt proiecte integrate în valoare de câte 2,5 milioane euro fiecare. Banii europeni au fost investiți în asfaltarea drumurilor comunale, construirea de grădinițe ori centre sociale pentru copii tip after school, realizarea de sisteme de alimentare cu apă ori de canalizare, reabilitarea și dotarea căminelor culturale.

Pentru alte 17 proiecte, în valoare de câte 1-1,511 milioane euro fiecare, fondurile europene au fost solicitate de primarii nemțeni pentru modernizarea drumurilor ce duc spre exploatații agricole și forestiere, dar și pentru protecția împotriva inundaților, prin regularizarea torenților montani. Fondurile europene alocate celor 38 de proiecte nemțene sunt integral nerambursabile, fiind vorba de investiții de interes public. Toate proiectele au fost implementare și date în folosință.

Primele 3 proiecte nemțene au primit girul finanțării în 2008 și au fost de la primăriile Hangu, Ștefan cel Mare și Bâra. La următoarea sesiune, eligibile au mai fost declarate încă 5 proiecte depuse de comunele Grințieș, Stănița, Brusturi, Doljești și Gherăești. Au urmat alte 10 proiecte, cele din Moldoveni, Bicaz Chei, Dobreni, Mărgineni, Rediu, Tupilați, Dragomirești, Crăcăoani, Vânători și Tașca. În urma contestații și a realocării de fonduri europene, încă trei proiecte au primit finanțare, câștigătoare fiind comunele Poiana Teiului, Tazlău și Secuieni.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU