Fonduri europene rămase disponibile în 2016

Tina-Fonduri europene*Tinerii fermieri au luat toți banii! *Pentru fermele mici, cei mai mulți bani *Procesarea agricolă și pomicolă, mai puțin atractive!

În acest an, fermierii mai au la dispoziție fonduri europene nerambursabile destul de consistente. Suma cea mai mare rămasă este cea alocată dezvoltării fermelor mici, unde mai pot fi accesate peste 83 de milioane de euro. Plus alte 23 de milioane de euro alocate separat pentru zona montană.

Pentru fermele de familie mai sunt de cheltuit aproape 5,5 milioane de euro, la care se adaugă alte 44,4 milioane euro destinate dezvoltării sectorului zootehnic. „Înghesuială“ mare a fost în sectorul vegetal și zona montană, unde fondurile au fost epuizate. Unele chiar imediat ce s-a deschis sesiunea de primire a proiectelor europene pentru aceste sectoare de activitate.

O sumă foarte mare, dar încă fără căutare, este destinată investițiilor pomicole. Mai exact, pentru dezvoltarea exploatațiilor pomicole au rămas neconsumate aproape 60 milioane euro, iar pentru înființarea de pepiniere mai sunt disponibile fonduri în sumă de 6 milioane de euro.

*Mulți bani pentru procesare agricolă și pomicolă

Multe fonduri europene nerambursabile sunt disponibile pentru investițiile ce pot fi realizate în procesarea și marketingul produselor agricole. Mai exact, pentru sectorul de creare a unităților de procesare sunt disponibile aproape 46 milioane de euro, iar pentru unitățile de acest profil din zona montană sunt peste 13 milioane euro. Pentru dezvoltarea și modernizarea unităților de procesare, fermierii mai pot cheltui peste 30,4 milioane de euro, iar pentru unitățile din zona montana aproape 8 milioane euro.

Tot acum au mai rămas neconsumate importante fonduri europene nerambursabile pentru realizarea investițiilor privind procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol. Pentru înființarea unităților de procesare, pomicultorii mai au la dispoziție fonduri în valoare de peste 5milioane euro. În sectorul de dezvoltare și modernizare a unităților de procesare se mai pot accesa fonduri europene în valoare de aproape 4 milioane de euro.

*Tinerii fermieri, primii la bani

Sumele alocate pentru instalarea tinerilor fermieri la conducerea exploatațiilor agricole s-au epuizat imediat după ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a început primirea online a proiectelor europene. Nu la fel de rapizi au fost și tinerii fermieri din zona montană, pentru care mai sunt disponibile aproape 26 milioane euro.

Tot în sesiunea din acest an, fermierii sau antreprenorii mai pot accesa fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 97,7 milioane euro, fondurile europene nerambursabile fiind alocate pentru crearea și dezvoltarea activităților neagricole.

Până în acest moment, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat plăți în valoare de 356.239.389 euro, aferente plăților compensatorii și proiectelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

În urma evaluării celor 13.147 cereri de finanțare depuse de solicitanți, a căror valoare se ridică la circa 2,3 miliarde euro, AFIR a selectat până în prezent 4.281 de cereri de finanțare, cu o valoare de aproape un miliard de euro, din care 3.282 de proiecte (reprezentând 0,3 miliarde euro) au fost deja contractate.

Proiectele contractate până la acest moment reprezintă 77% din cele selectate, diferența de 23% sunt proiecte pentru care este nevoie de întocmirea proiectului tehnic.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU