Fonduri europene, proceduri simplificate de accesare

VIOREL ILISEI DIR OJPDRP (1)_resize*Bază de date cu preţuri de referinţă

Din această lună, se va da „undă verde” fondurilor europene din alocarea financiară 2014-2020. Înainte de asta, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a „pregătit terenul” pentru  facilitarea accesării fondurilor europene, prin eliminarea sincopelor apărute în trecuta alocare financiară. Iată una din noutăţile deja puse la punct, până la ultimul detaliu:  „Baza de date cu prețuri de referință simplifică radical procesul de accesare a fondurilor europene acordate prin PNDR. Pe lângă simplificarea propriu-zisă a procedurii de achiziţie,  măsura are impact major asupra nivelului de accesare a fondurilor europene. Acest demers va duce la diminuarea neregulilor legate de procedura de achiziţii. Pentru a ne asigura că răspundem nevoilor beneficiarilor și că vom fi în permanență într-o directă corelare cu piața de profil, AFIR va actualiza periodic această bază de date, atât din punct de vedere al adaptării prețurilor în funcție de evoluțiile pieței, cât și din punct de vedere al introducerii de noi elemente care pot face obiectul unei achiziții eligibile prin PNDR. Baza de date devine astfel un instrument util, atât pentru beneficiari, cât și pentru AFIR, fiind o premieră la nivel național.”, a declarat Viorel Ilisei directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamţ.

Baza de date este disponibilă pe site-ul AFIR sub forma unei aplicaţii web şi poate fi utilizată atât de viitorii beneficiari ai PNDR, cât şi de beneficiarii care vor demara procedura de achiziţie.

*Preţuri de referinţă

În cazul în care beneficiarul privat doreşte să achiziţioneze un produs care se regăseşte în Baza de date cu preţuri de referinţă a AFIR, acesta va putea să-l achiziţioneze direct, fără a mai parcurge procedura de selecţie de oferte.

Beneficiarul are grijă doar  ca să se asigure că bunul pe care vrea să-l cumpere, trebuie să se regăsească în memoriul justificativ sau în studiul de fezabilitate, depus de beneficiar odată cu proiectul de investiţie şi să respecte întocmai cerinţele şi caracteristicile tehnice menţionate în aceste documente.

Preţul maxim eligibil al bunului achiziţionat este cel înscris în Baza de date. În cazul în care bunul achiziționat are un preț mai mare decât cel menționat în Baza de date, diferența de preț va reprezenta o cheltuială neeligibilă și va fi suportată integral de către beneficiar.

Pentru decontare, beneficiarul va prezenta la AFIR contractul de vânzare – cumpărare, însoţit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca şi modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în Baza de date. De asemenea, este necesară prezentarea unei anexe la contractul de vânzare-cumpărare în care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plată.

Pentru achiziţiile descrise mai sus nu este necesară întocmirea unui dosar pentru avizarea achiziţiei. Toate documentele vor fi prezentate direct la plată, fiind incluse in  dosarul cererii de plată.