Fonduri europene pentru dezvoltare rurală

bani europeni

* La investiţii publice, alocările cele mai mari *Valoarea maximă a unui proiect: 2,5 milioane euro

Noul PNDR se află la ultima fază a negocierilor la Bruxelles, acţiune fiind spre final. Ce se ştie clar e că vor fi mai puţine măsuri la finanţare, dar mai bine plătite. Mai exact, vor fi doar 14 măsuri şi nu 24 ca până acum. Alocarea financiară pentru anii 2014-2020 se va cifra la peste 8 miliarde euro, cu un miliard mai mult faţă de perioada 2007-2013. Vorbim de fondurile europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale.  În viitoarea finanţare europeană se va veni cul multe noutăţi şi,  cei-i mai important, cu simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Vor fi şi multe domenii noi care vor beneficia de fonduri europene.

 

* Pentru primării: condiţii egale, fără puncte bonus ori depunctări de proiecte!

Cele mai mari alocări financiare europene vor fi dirijate spe investiţiile publice, în speţă cele realizate de primăriile rurale. La întocmirea noilor proiecte privind investiţiile de interes  public, se va veni cu multe simplificări şi avantaje. Primăriilor li se vor crea condiţii egale de participare în competiţia pentru accesarea fondurilor europe, fără „puncte bonus” pentru anumite condiţii, cum erau, de pildă, zonele defavorizate.  Nici nu vor mai fi depunctate proiecte acelor comune care deja beneficiaseră de o altă finanţare europeană.

Ca noutate foarte importantă e că proiectele se depun permanent, iar evaluarea lor se va face trimestrial. Când se termină toţi banii din alocarea financiară respectivă, din acel moment nu se va mai primi nici un proiect.

 

*La primării, proiecte de 2,5 milioane euro

 

Valoarea proiectelor ce includ investiţii de ineters public oscilează între  500.000 şi 2,5 milioane euro. Iniţial se vorbea de maximum  2 milioane euro. Până la urmă s-a mai plusat cu încă 500.000 euro. La un proiect cu o singură investiţie, pentru asflatarea unui drum, alimentare cu apă ori pentru sistem de canalizare cu staţie de epurare a apelor  uzate, valoarea maximă alocată este de un milion de euro. Proiectul care are două componente investiţionale mari, apă şi canal, durm şi alimentare cu apă, drum şi canalizare ape uzate, valoarea maximă se ridică la 2,5 milioane de euro.

Proiectele de câte 500.000 euro vizează infrastructra educaţională, culturală şi monahală. Banii europeni se dau pentru construcţia de noi grădiniţe şi creşe, reabilitarea şi modernizarea celor vechi, dotarea lor lor, dar şi pentru demolarea clădirilor vechi şi construirea altora. La fel se pune problema şi în cazul căminelor culturale, al conservării  patrimoniului de interes local. Ca noutate,  la finaţare intră de această dată şi aşezămintele monahale.Până acum ele nu figurau pe lista finanţărilor europene. Fondurile  europene se alocă  atât pentru modernizarea drumurilor ce duc spre aşezămintele monahale, cât şi pentru restaurarea ori construcţia de aşezăminte monahale.

Tina CONDREA