Fonduri europene pentru comasarea terenurilor micilor fermieri

*În Neamț, 25.095 proprietari dețin suprafețe între 1 și 5 hectare *Valoarea sprijinului: 1.500 euro/an *Proiectele e depun până pe 15 mai 2017

Fermierii nemțeni pot depune proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă pentru stimularea comasării terenurilor și pentru consolidarea exploatațiilor agricole. Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansată pentru prima oara pe 15 decembrie 2016 și are ca dată limită de depunere 15 mai 2017. Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina oficială www.afir.info.

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de plată anuală începând cu anul semnării contractului de finanțare și până pe 31 decembrie 2020. Valoarea sprijinului ajunge până la 1.500 de euro/an și reprezintă 120% din suma anuală pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri.

Consolidarea exploatațiilor agricole va permite accesul la finanțări europene pentru investiții mai multor solicitanți, asigurând un venit mai mare micilor fermieri care transferă exploatația.

*În Neamț, media de proprietate: 2 hectare

În județul Neamț, media de proprietate asupra terenurilor agricole este foarte scăzută. De altfel, o treabă valabilă la nivel național. În momentul de față, la noi în județ sunt 25.095 de proprietari nemțeni care dețin suprafețe cuprinse între 1 și 5 hectare, care însumează 52.436 ha. Adică mai mult de un sfert totalul suprafeței agricole a județului.

Cu suprafețe de până 30 hectare sunt 2.426 exploatații agricole care au adunat 23.201 ha. De aici în sus chiar putem vorbi de comasarea terenurilor agricole. Avem și fermieri care dețin ori au arendat peste 30 hectare, fiind vorba de 632 unități care lucrează 98.960 ha.

După ce la apariția primei legi funciare s-au fărâmițat ogoarele în mii și mii de bucățele, adevărate fâșii, acum, mai marii agriculturii se chinuie să adune terenurile agricole. Ba mai sunt ademeniți cu bani pentru asta… Cu toate astea, treaba merge foarte greu. Ce s-a stricat, uneori e mai greu de reparat!

*Condiții de eligibilitate

Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat trebuie să fie persoane fizice sau juridice române, să acționeze în nume propriu, să aibă vârsta de cel puțin 18 ani împliniți la data depunerii cererii de finanțare, să fi aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I și să dețină integral în proprietate exploatația. Ei trebuie să se angajeze să transfere definitiv către alt fermier întreaga sa exploatație agricolă drepturile de plată corespunzătoare și să nu creeze condiții artificiale pentru a obține în mod necuvenit un avantaj, în orice etapă de derulare a proiectului. Transferul definitiv se poate realiza atât prin acte care să confere un drept real de proprietate, cât și prin arendă pentru o perioadă de minim 20 de ani.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat prin Schema pentru micii fermieri este echivalentul a 120% din cuantumul anual al sprijinului acordat pe schema de micii fermieri. Sprijinul va fi plătit începând cu data transferului până la data de 31 decembrie 2020.

Criteriile de selecție au în vedere dimensiunea fermei transferate, comasarea exploatațiilor, potențialului agricol, dreptului real de proprietate. Toate criteriile de eligibilitate și de selecție devin obligatorii pentru menținerea sprijinului pe toată perioada de valabilitate a contractului de finanțare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU