Fonduri europene pentru 2016

Tina-Subvenții, rest*Proiectele se vor depune din primul trimestru

Anul viitor vor fi lansate noi sesiuni de depunere a cererilor de finanțare pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR. Vor fi alocate aproape 20 de miliarde de euro în sectorul agricol și în zonele rurale până în 2020. Prioritățile politice esențiale includ: locuri de muncă, sustenabilitate, modernizare, inovare și calitate. În același timp, România dispune de flexibilitate în ceea ce privește adaptarea atât a plăților directe, cât și a programelor de dezvoltare rurală la necesitățile sale specifice.

*Noile sesiuni de depunere a proiectelor

Din primul trimestru 2016 se vor depune proiecte pentru investiții în exploatații agricole și pomicole, în procesarea și marketingul produselor agricole și pomicole, dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii de irigații. În continuare, fonduri europene vor fi alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, înființarea de activități neagricole în zonele rurale, dezvoltarea fermelor mici, investiții în crearea și modernizarea infrastructurii rurale, dar și investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

În următorul an vor fi lansate și câteva submăsuri de finanțare noi, care au obținut acordul Comisiei Europene. Este vorba de acțiuni pentru transferul de cunoștințe și de informare; servicii de consiliere și de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei.

*Avize pentru noi măsuri de finanțare

Alte submăsuri de finanțare urmează să fie lansate în trimestrul II 2016. Acestea sunt: schema de ajutor de stat procesare produse agricole în produse non-agricole; schema de minimis pentru consultanță în pregătirea proiectelor de investiții; schema de ajutor de stat pentru procesarea produse pomicole în produse non-agricole; schema de minimis pentru consultanță în pregătirea proiectelor.

Alte submăsuri de finanțare și scheme de minimis vor deveni operaționale în trimestru II din 2016: schema pentru micii fermieri, înfrastructură rurală, împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, înființarea și funcționarea grupurilor de producători în agricultură și silvicultură, înființarea și funcționarea grupurilor de producători în sectorul pomicol, plăți de silvo-mediu, cooperare-înființare și funcționare grupuri operaționale. Vor fi deschise și măsurile implementate de APIA: agromediu și climă, agricultură ecologică și ălăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU