Fonduri europene: Mulți bani, puține proiecte

multi baniAu trecut trecut 4 luni de când Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a lansat oficial sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru primele măsuri din PNDR 2014 – 2020. Este vorba de fondurile europene alocate pentru ”Investiții în exploatații agricole” şi ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Depunerea proiectelor la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investiţiilor Rurale Neamț este continuă,până la 30 octombie 2015.

Timp mai e destul! Dar asta nu înseamnă ca fermierii nemțeni trebuie să lase totul pe ultima sută de metri… Și, din cât se vede, chiar așa se și întâmplă! Pe măsura ”Investiții în exploatații agricole” la OJFIR Neamț nu s-a primit nici un proiect, iar la ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” s-a depus unul. Proiectul aparține unui tânăr fermier nemțean care s-a încumetat să preia șefia unei exploatații agricole vegetale. Planul de afaceri l-a întocmit pentru accesarea sumei de 40.000 euro, fonduri europene integral nerambursabile. Adică tânărul fermier nu trebuie să vină cu partea sa de contribuție financiară.

*Există o explicație…

Pentru luna mai, pragul de calitate era de 75 de puncte pentru cele două măsuri intrate la finanțare europeană. ”Cotă” care scade cu 10 puncte lună de lună. Astfel, pragul minim de selecție a proiectelor este de 30 de puncte pentru investiții în ferme și de 25 de puncte pentru instalarea tinerilor fermieri la șefia unei exploatații agricole. În condițile în care s-a pornit de la 75 de puncte! Adică de mai bine de două și respective trei ori mai puțin! De aici și ”reticența” fermierilor nemțeni! Una e să faci un proiect de75 de puncte și alta de 25 ori 30 de puncte!

La o primă evaluare, proiectele fermierilor nemțeni, în marea lor majoritate, au punctaje cuprinse între 50- 45 – 35 puncte. Asta înseamnă că din luna august vor începe să fie depuse cele mai multe dintre proiectele nemțene, punctajul le ”califică”pentru o posibilă finanțare.

*Suma maximă alocată: două milioane euro

Valoarea proiectelor depinde de mărimea exploataţiei agricole pentru care se solicită sprijinul financiar european și tipurile de investiții ce urmează a fi realizate. La proiectele care prevăd construcții – montaj, suma maximă alocată este de 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal și maximum 1.500.000 euro pentru culturile de legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic.

La proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate, valoarea maximă este de 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.

Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora ajungând la 90% în cazul fermelor mici și medii și 70% în cazul fermelor mari. De aceste facilităţi beneficiază tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare, proiectele integrate, investițiile in agromediu şi agricultură ecologică, precum şi investițiile realizate în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice.

În perioada 2007-2013 fermierii nemţeni au depus 37 de proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Partea nerambursabilă pentru care fermierii nemţeni au semnat contracte de finanţare este de 11,420.415 euro. Majoritatea investiiilor sunt integral realizate, altele în faze avansate de finalizare.

Tina CONDREA