Fonduri europene la final de sesiune

VIOREL ILISEI DIR OJPDRP_resize* Termenele care s-au prelungit și cele care au expirat pentru depunerea de proiecte pentru obținerea de finanțare europeană * Două date limită mai sunt 30 noiembrie și 18 decembrie 2015 *Din Neamț sunt depuse 43 proiecte

Prima sesiune anuală de primire a proiectelor finanțate prin PNDR 2014-2020 a fost deschisă la 25 martie 2015, când au fost alocate fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole, sprijinirea tinerilor fermieri în preluarea conducerii unei exploatații agricole, precum și pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală.

Din 8 iulie s-a deschis sesiunea prin care titularii proiectelor au solicitat finanțări pentru realizarea de investiții în exploatații pomicole, pentru prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole, dar și pentru dezvoltarea fermelor mici.

În 14 iulie a fost lansat apelul de primire a cererilor de finanțare pentru înființarea și dezvoltarea activităților neagricole în mediul rural.

Pentru toate aceste măsuri, termenul limită de depunere a proiectelor europene a expirat în 30 octombrie 2015. Pentru patru dintre aceste măsuri, AFIR a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până în data de 18 decembrie. Tot până atunci se primesc proiecte pe măsurile privind investițiile publice din mediul rural și infrastructura de irigații. Pentru aceste investiții, sesiunea de primire a proiectelor a debutat în 24 septembrie.

 

*Cele mai atractive fonduri pentru ferme și tineri

 

Până acum, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit 6.082 de proiecte pentru toate submăsurile de finanțare prin PNDR 2014-2020. Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de 734 milioane de euro. La Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au fost depuse 43 de proiecte.

Cele mai multe cereri de finanțare, în număr de 2.842, au fost depuse de tinerii fermierii care vor să preia conducerea unei exploatații agricole. Valoarea totală nerambursabilă este de 119,44 milioane de euro. La Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, tinerii fermieri au depus 7 proiecte în valoare de câte 40.000 euro fiecare.

Un interes deosebit s-a înregistrat și în privința investițiilor ce urmează a fi realizate în exploatațiile agricole. La nivel național au fost depuse 650 de cereri de finanțare depuse on-line, dintre care 464 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor se ridică la 256,75 milioane de euro. În județul Neamț, pe această măsură, au fost depuse 5 proiecte în valoare totală de 1.850.000 euro, toate având ca obiect de activitate fermele vegetale. Nu s-au consumat toți banii alocați pentru dezvoltarea zonei montane și a fermelor zootehnice, din județul nostru nefiind depus nici un proiecte în aceste sectoare.

Investițiile în fermele mici au suscitat și ele interesul agricultorilor, la nivel național fiind depuse 695 proiecte în valoare totală de 10,4 milioane euro. La OJFIR Neamț, cu puțin timp înainte de închiderea sesiunii, erau depuse 4 proiecte, două primiseră conformitatea la finanțare, celelalte două fiind în evaluare.

Pentru finanțarea strategiilor de dezvoltare locală, la nivel național s-au depus 178 de proiecte, iar în Neamț sunt doar două proiecte. E drept că și sumele alocate sunt mici. Mai exact, s-au dat 2,44 milioane euro pentru 178 de proiecte.

 

*Investițiile în pomicultură, mai puțin atractive, deocamdată

 

„Cererile de finanțare pentru proiectele din sectorul pomicol necesită un timp mai îndelungat de pregătire, având în vedere necesitatea eliberării unor avize și documente suplimentare cum sunt autorizația de plantare, proiectul tehnic de plantare. De altfel, această situație reflectată și de numărul mic de proiecte depuse prin submăsurile de finanțare dedicate acestui sector“ a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.

La nivel național s-au depus 19 cereri de finanțare a investițiilor în exploatațiile pomicole, în valoare totală nerambursabilă de 9,31 milioane de euro. Pentru procesarea și marketingul produselor pomicole, la nivel național s-au depus doar două proiecte cu valoarea de aproximativ 968 mii de euro. Nici un fermier nemțean nu a depus cere de finanțare pentru investiții în aceste domenii.

 

*Activități neagricole în mediu rural

 

O finanțare de succes, din punct de vedere al numărului mare de proiecte depuse, vizează activitățile neagricole din mediul rural. Pentru înființarea de activității non agricole, valoarea proiectelor este cuprinsă între 50.000 și 70.000 euro. La nivel național s-au depus 998 cereri de finanțare, iar din Neamț au fost 11 proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate prestărilor de servicii în mediul rural. Pentru dezvoltarea activităților neagricole, valoarea proiectelor este de maxim 200.000 euro, pentru care au fost depuse un total de 501 cereri de finanțare. În Neamț, pe această măsură s-au depus 16 proiecte. Practic, pentru înființarea și dezvoltarea de activități neagricole, fermierii nemțeni au depus cele mai multe proiecte. Adică 26 din totalul de 43.

 

*Prelungirea sesiunilor de primire proiecte

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decis să prelungească sesiunile de depunere a proiectelor pentru 4 măsuri de finanțare europeană incluse în PNDR 2014-2020. Se mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate procesării produselor din sectoarele agricol și pomicol, dar și pentru dezvoltarea fermelor mici. O șansă și pentru fermierii nemțeni care nu au depus nici un proiect pe partea de procesare, ci doar 4 pentru dezvoltarea fermelor mci.

Totodată, s-a prelungit și sesiunea de depunere a proiectelor aducătoare de bani europeni pentru realizarea de investiții în exploatații pomicole, cererile de finanțare se primesc până pe 30 noiembrie 2015, ora 16.00.

„Prelungirea termenului de primire a cererilor de finanțare s-a decis ca urmare a numărului mare al solicitărilor primite în acest sens din partea potențialilor beneficiari, precum și a disponibilului sumelor pentru sesiunea 2015. În plus, s-a avut în vedere și faptul că cererile de finanțare pentru proiectele din sectorul pomicol necesită un timp mai îndelungat de pregătire, având în vedere necesitatea eliberării unor avize și documente suplimentare“, a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.

Pragurile de calitate pentru perioada 1 noiembrie – 18 decembrie 2015 vor fi de 20 de puncte pentru proiectele privind marketingul produselor agricole și de câte 15 puncte pentru proiectele privind marketingul produselor pomicole și dezvoltarea fermelor mici. Pentru proiectele privind investițiile în livezi, în perioada 1-30 noiembrie 2015, pragul de calitate va fi de 25 de puncte. Sunt punctajele de la care proiectele intră la finanțare. Prag care a scăzut lună de lună, plecându-se la 75 de puncte.

 

*La finanțare, investițiile publice și irigațiile

 

Până pe 18 decembrie 2015 rămâne deschisă finanțarea europeană destinată investițiilor de interes public și dezvoltării sectorului secundar de irigații. Pentru alocările financiare destinate investițiilor publice, beneficiarii noilor fonduri europene sunt comunele și asociațiile acestora, precum și ONG-uri care pot accesa finanțări necesare realizării de investiții în infrastructura educațională prin construirea de grădinițe și de infrastructură socială de tip after-school. Valoarea proiectelor va fi de 500.000 euro, finanțarea europeană fiind integral nerambursabilă.

Deocamdată, pentru accesarea finanțărilor pentru aceste sectoare de activitate nu s-a depus nici un proiecte nemțean. Viorel Ilisei, directorul OJFIR Neamț, ne-a asigurat că sunt foarte multe proiecte în lucru, concluzie la care a ajuns în urma multelor consultări date primarilor din mediul rural, interesați de a prinde câți mai mulți bani europeni.

Prin PNDR 2014-2020, România are alocată o suma totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU