Fonduri europene, încă doi din finanţarea anterioară

VIOREL ILISEI DIR OJPDRP (1)_resize

*În acest an, plăţi de 1,34 miliarde lei

*Şanse reale de a se primi noi proiecte!

Titularii proiectelor ce urmează a implementate cu fonduri europene mai au la dispoziţie aproape doi ani pentru a realiza investiţiile pentru care deja au semnat ori urmează să semneze contractele de finanţare. Termenul limită pentru decontarea situaţiilor de plată expiră în 31 decembrie 2015. Este vorba de proiectele care vor beneficia de fondurile europene ce fac parte din alocarea financiară din perioada 2007-2013. Că din acest an şi până în 2020, vor veni alte fonduri europene, într-o alocare nouă.

Luna viitoare se vor semna ultimele contracte de finanţare europeană.  Pe această temă, o discuţie mai amplă am purtat cu Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Din 2007  încoace, pentru agricultură şi dezvolatre rurală, s-au cheltuit peste 6 miliarde euro, la nivel naţional. Acum, atenţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit este îndreptată spre evitarea dezangajărilor financiare. Motiv pentru care, până la finele perioadei de plăţi, se vrea ca să se mai „consume” din fondurile europene încă 1,34 miliarde euro. Este vorba de plăţile care se vor face în acest an.

Până la sfârşitul lunii viitoare se va finaliza contractarea tuturor proiectelor selectate şi declarate eligibile la finanţare. În condiţiile în care se vrea absorţia totală a fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării mediului rural românesc. O misiune de-a dreptul dificială! Din mai multe cauze.

Una se referă la constastaţiile făcute la proiectele care au foat depuse în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut. În total, sunt în jur de 1500 contestaţii, la nivel naţional. Sunt vizate mai cu seamă proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru modernizarea explataţiilor agricole, pentru crearea şi dezvoltarea de microântreprinderi la sate.

Apoi, sunt multe contracte de finanţare semnate, apoi reziliate. Valoarea  totală a contractelor reziliate se ridică la peste 640 milioane euro.  Este vorba de vre 2400 de astfel de contracte, la nivel naţional. Asta ar însemna, în medie, câte 60 de contracte reziliate în fiecare judeţ. Avem şi în Neamţ contracte reziliate! Cele mai multe sunt în cazul fondurilor europene alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi mai puţine proiecte cu bani daţi pentru crearea şi dezvoltarea IMM-urilor rurale.

APPDRP  chiar s-a grăbit procedura rezilierii contractelor, unde se impunea acest lucru.  Asta pentru a nu se pierde banii respectivi. În locul proiecelor reziliate se vor primi altele noi, care să fie finanţate tocmai din această sumă. Este vorba de peste 640 milioane euro, la nivelnaţional. Nu-i o sumă de neglijat! Şi nici de irosit! Practic, se vor primi proiecte noi prin care să se cheltuiască integral  suma rezultată  prin rezilierea acelor  contracte de finanţare.

La finele lunii trecut,  se atinsese procentul de 91 la sutî în privinţa gradului de contractare al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Gradul de absoţie era atunci  de 67 la sută. APDRP vrea ca până la sfârşitul lunii februarie 2014 să se atingă un grad de contrctare de 110 la sută. Plusul de 10 la sută are menirea de a acopri „golul” lăsat de eventuale rezilieri ale contrcatelor de finanţare.

Tina CONDREA