Fonduri europene epuizate înainte de termen!

*Solicitări de 4 ori față de alocarea financiară stabilită

*Sunt vizate investițiile neagricole de la sate

*Neamț: locul II în Moldova, la un proiect distanță de Suceava

Activitățile neagricole din spațiul rural sunt cu mult mai atractive decât cele din sectorul agricol. Fapt confirmat în fiecare sesiune de depunere de proiecte cu finanțare europeană. Motiv pentru care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a alocat fonduri europene consistente pentru susținerea activităților neagricole în spațiul rural. Cu toate acesteam banii europeni tot nu ajung. De la deschiderea sesiunii de cereri de finanțare europeană pentru acest an, la nivel național au fost depuse 855 de proiecte de investiții, dosare prin care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 148,2 milioane de euro. Alocarea bugetară stabilită pentru această sesiune este de 35 milioane de euro. Practic, solicitările de finanțare care depășesc de peste 4 ori alocarea financiară stabilită.

*Pentru afaceri rurale, două linii de finanțare

De menționat că sunt două finanțări europene pentru dezvoltarea afacerilor negricole în spațiul rural: „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”. Pe prima măsură, valoarea maximă a proiectelor este de 70.000 euro, iar pe cea de a doua de 200.000 euro.

Plafonul total alocat pentru „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” a fost de 18,3 milioane euro, iar solicitările au depășit 150 milioane euro. S-a cerut de 8 ori mai mult decât s-a alocat! Atunci, din județul Neamț s-au depus 29 de proiecte, în marea lor majoritate solicitările de fonduri europene fiind pentru înființarea de unități prestatoare de servicii în mediul rural.

Acum, s-au epuizat și fondurile europene pentru„Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”. Intreprinzătorii nemțeni au depus acum 24 de proiecte, ocupând astfel locul II în Moldova, la un proiecte distanță de Suceava.

Anul trecut, nemțenii au depus 53, ocupând locul II în Moldova. Tot pe această finanțare, în anul 2015 s-au depus 16 proiecte nemțene. În total, acum sunt la implementare 69 de proiecte europene destinate activităților neagricole. La care se vor adăuga și cele 29 proiecte depuse luna trecută și cele 24 de acum.

*Alocare de 200.000 euro/proiect

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de maxim 90% din costul total al proiectului și nu poate depăși 200.000 euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

Fiind un număr foarte mare de cereri de finanțare depuse, AFIR va face un clasament pe baza punctajului acordat de beneficiari. 80 la sută din alocarea sesiunii se transformă în proiecte care vor fi verificate cu prioritate, iar ceea ce este selectabil intră imediat la contractare printr-un raport intermediar de selecție. Totodată, se încearcă să se accelereze la maxim evaluarea și acordarea sprijinului financiar pentru ca afacerile propuse să se dezvolte într-un timp cât mai rapid.

După finalizarea evaluării de către experții AFIR, proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut conform criteriilor de selecție, în ordine descrescătoare. Selecția proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile pentru această submăsură.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU