Fonduri europene, cu o structură mult simplificată

VIOREL-ILISEI-DIR-OJPDRP-1_resize*Şefi mai puţini, birocraţie redusă!

Oficial, din 15 iulie, a luat fiinţă Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin reorganizarea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Noua agenţie, constituită pe „scheletul” celei vechi,  este  finanţată din venituri proprii şi din subvenţii alocate de la bugetul de stat. Pentru prima dată  se vorbeşte şi de venituri proprii ale AFIR, un soi de autofinanţare, care se va realiza din activităţi de prestări de servicii, cu tarife aprobate de Ministerul Agriculturii.

AFIR a preluat patrimoniul, personalul şi atribuţiile Agenţiei de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Tot la AFIR a trecut şi Autoritatea de Management pentru Implementarea PNDR, entitate care fiinţează de mai mulţi ani în cadrul Ministerului Agriculturii.

 

*La nivel local,  8 centre regionale şi oficii judeţene

 

După modelul de la nivel central s-a făcut restructurarea şi în teritoriu, prin reorganizarea celor 8 centre regionale pentru finanțarea investițiilor rurale, la care sunt arondate județele ce intră în cadrul agenţiilor de dezvoltare regională.La nivelul fiecărui judeţ s-a înfiinţat câte un oficiu judeţean pentru finanțarea investițiilor rurale, unităţi fără personalitate juridică, aflate în coordonarea centrului regional pentru finanțarea investițiilor rurale. Bunăoară, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ este arondat Centrului Regional Iaşi, alături de judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Iaşi şi Vaslui.

Oficiul pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamţ a preluat atribuțiile și întregul personal al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare și Pescuit Neamţ, dar şi cei 3 angajaţi ai Autorităţii de Management de Implementare a PNDR existenţi la nivelul judeţului Neamţ.

 

*Şefi mai puţini,  birocraţie redusă!

 

Am fost curioşi să aflăm dacă noua structură nu-i „Aceeaşi Marie, cu altă pălărie”…  Viorel Ilisei, directorul OJFIR Neamţ, ne-a asigurat că „nici vorbă de aşa ceva!” După care ne-a oferit şi alte detalii: „cum din structura agenţiei nu mai face parte şi activitatea de pescuit, a rămas simplu doar Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Asta la nivel naţional, iar pe plan local suntem Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Este şi o modificare de structură, nu doar de titulatură. Înainte erau mai multe compartimente, acum sunt mai  puţine. De exemplu, a dispărut compartimentul de achiziţii. Beneficiarul de fonduri europene vine direct cu dosarul de plată, la noile măsuri ce vor intra la finanţare.  Pentru cei de pe vechiul PNDR se va proceda după vechea structură, până la finele lunii decembrie 2015, când se vor termina plăţile din acel program. S-a făcut şi o „mişcare de personal”, în sensul că mai mulţi vor lucra pe partea de evalurare şi implementare. Dosarul va trece doar pe la aceste două departamente, nu vor mai trece prin mai multe, cum era până acum. Noua organizare este efectiv în folosul titularilor de proiecte europene. Mai puţini oameni în conducere şi mai mulţi care vor sta în faţa titularilor de proiecte, ca să-i ajute. Cel mai mult îi ajută cu baza de date privind preţurile de referinţă şi standardele de cost pentru lucrări. Prin asta dispar licitaţiile pentru achiziţiile publice. Este măsură benefică pentru care vor accesa fonduri europene din PNDR 2014-2020.”

Baza de date şi preţurile de referinţă este constituită la nivel naţional, acolo găseşte titularul de proiect toate informaţiile privind achiziţiile publice, nu mai trebuie să organizeze licitaţii. În esenţă, este vorba de birocraţie mult redusă.

 

Tina CONDREA