Flori de primăvară: viorelele

*Simbolizează melancolie, sinceritate și încredere

După plăpânzii şi gingaşii ghiocei, înfloresc viorelele de pădure. Nu ne vine să credem câtă frumuseţe ni se arată privirilor. Cum să nu admiri aceste „minuni” pe care Dumnezeu le presară la tot pasul? Viorele n-au nevoie de descriere, le cunoaște toată lumea.

Viorelele de grădină sunt rezultatul hibridizări, iar doi dintre ei se bucură de mare popularitate ca plante de ghiveci si jardiniere. Unul este vioreaua cu cornițe care înflorește neobosit în diverse culori, din mai pînă în iulie, poate înflori din nou toamna, daca este retezată dupa prima înflorire.
Viorelele cu cornițe pot fi folosite pentru a acoperi solul de sub tufele cu tulpina lungă sau de sub alte plante de ghiveci care cresc înalte. Ele dau o pată de culoare ghivecelor și sunt doritoare de locuri însorite sau semi-umbrite și pot tolera perioadele de secetă.


*Legenda Viorelei din regatul florilor


O legendă vorbește de prințesa Viorica, una din fiicele imparatului si imparatesei regatului florilor. Datorita frumuseții ei nemaivazute, ea a fost ursită de cea de-a douîsprezecea ursitoare că în primăvara vârstei de 12 ani să fie răpită de Zâna Florilor. Cu toate încercările părinților ei de a o păzi, Viorica este răpită la vârsta de 12 ani, primăvara, fiind prefacută într-o floare albastră, culoare ca simbol al melancoliei. Această floare este așezată între celelalte flori din grădina Zânei Florilor și este numită Viorica, nume cunoscut popular si ca Viorea.

De atunci, vioreaua este o floare care înfloreste primavara și se distinge de celelalte prin culoarea albastra, sugestie clară a melancoliei, dar și a increderii în viitor. Perenitatea florii este o sugestie a vieții scurte a prințesei Viorica. Așa cum prințesa a trait doar 12 ani, se pare că o viorea rezistă doar 12 săptămâni până se ofileste.

*Viorele, bune și pentru vopsit!

Vioreaua este o floare foarte gingașă și dăruirea ei simbolizează sinceritate și încredere. Femeia care iubește viorelele este sinceră în sentimente și deosebit de direct în manifestarea acestora. De asemenea, bărbatul care face cadou unei femei o viorea nutrește pentru aceasta sentimente puternice și dorește o relație de durată.

Vioreaua are și proprietăţi expectorante. De reţinut, planta este toxică, din cauza unei substanţe numite scillitoxină, însă în industria farmaceutică sunt exploatate proprietăţile sale purgative, expectorante şi diuretice. Florile de viorea pot fi utilizate în vopsirea fibrelor naturale în nuanţa albastru. 

Tina CONDREA-ZĂPODEANU