Flori de primăvară: liliacul

Preferatul producători de parfumuri sau cosmetic

*Flori gingașe încărcate de legende, simboluri și superstiții

 Liliacul este una dintre cele mai frumoase flori de primavera, cu un parfum delicat, subtil și persistent, este un arbust foarte decorativ pentru orice grădină.

Supranumit „floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Prin mirosul său ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoză, liliacul a devenit preferatul multor producatori de parfumuri sau cosmetice, bucurându-se de o faimă internațională.

Gingaşele flori de liliac, care ne relaxează cu parfumul lor, au şi puteri terapeutice şi pot alina o mulţime de suferinţe interne: hepatice, respiratorii, reumatice şi digestive. Din punct de vedere fitoterapeutic, de la arbustul liliac se folosesc, pe lângă flori, şi frunzele, mugurii şi scoarţa, care au efect vasodilatator, tonic, antireumatic şi astringent.

Pentru liliac locul ideal din grădină este cel mai însorit. Se simte bine lângă pereții bătuți de soare și lângă garduri. Dacă nu a prins un loc cu soare o să facă flori mai puține, dar mult mai parfumate.

*Legenda florilor de liliac

Legenda spune că într-o vreme-ndepărtată au fost doi tineri ce se iubeau foarte mult şi doreau să-şi petreacă tot restul vieţii împreună. Însă o boală l-a cuprins pe tânăr şi cum atunci nu existau aşa multe leacuri, în scurt timp a murit. Nu trecea seară în care fata să nu stea lângă mormântul lui, plângându-l şi dorindu-l înapoi. Se ducea la el zi de zi, până când, odată, nici ea nu se mai putu ridica de pe mormântul lui. Se spune că în locul unde a rămas, a răsărit o floare mov-albastră ca şi ochii ei, pe care oamenii au numit-o Liliac, de la numele fetei: Lili.

Se spune că liliacul este simbolul iubirii inocente și că cine își împărtășește dragostea în preajma florilor de liliac, va rămâne cu acea persoană pentru tot restul vieții. Liliacul alb simbolizează inocența tinereții, iar liliacul mov, primele emoții ale iubirii. În funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești. Pentru că un arbust de liliac are o viață destul de lungă, el mai semnifică tradiția, familia, moștenirea spirituală, putând fi dăruit părinților și rudelor. 

Simbolizând și spiritualitatea, liliacul este asociat cu prim[vara, renașterea sau noile începuturi. Se spune că perioada în care înflorește lililacul indică dacă o primăvară va fi timpurie sau târzie. Daca florile sale apar imediat după o iarnă grea, el este un simbol al rezistenței sau supraviețuirii.

*Liliac, simbilistică negativă

În Occident liliacul poartă și o simbolistică negativă. Conform unei vechi tradiții englezești, liliacul este o floare nenorocoasă, care nu trebuie să fie adusă în casă, întrucât este asociată cu moartea. Din acest motiv, florile de liliac nu sunt deloc binevenite în spitalele din Anglia.
Se spune că la originea acestei superstiții a fost credința că parfumul dulce al liliacului avea puterea de a atrage zânele, ființe magice temute din cauza sălbăticiei ori impredictibilitatii lor, a unor glume nesărate care duceau adeseori la moartea unor oameni. Uneori, ele răpeau ființele umane și le duceau pe tărâmul lor, fără a le mai oferi vreo cale de întoarcere.
Atunci când cineva își aducea flori de liliac în casă, putea ține deoparte zânele dacă presăra sare în pragul uții sau punea în dreptul locuinței clopoței care sunau sub adierile vântului.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU