Floarea soarelui, spre final de recoltat

Tina Floarea soarelui*Producţii şi preţuri mici!

Recoltatul florii soarelui a ajuns la final. În acest an, la nivelul judeţului Neamţ, cultivarea s-a făcut pe o suprafaţă de 12.050 ha, cu o mie de hectare mai mult decât în ultimii doi ani. La finalul campaniei de recoltare, după ce au tras linia, fermierii nu prea au motive de bucurie. Deşi, în primăvară au plecat la drum cu mai mult entuziasm, dovadă că au şi semănat mai multă floare soarelui, comparativ cu anii trecuţi. Cei mai recenţi, pentru că multă vreme floarea soarelui nu s-a cultivat deloc în judeul Neamţ. După 1990, cu paşi timizi, fermierii s-au orientat şi spre floarea soarelui, devenind una de bază în structura planului de culturi.

Acum, producţiile mici la cultura de floarea soarelui vin la pachet şi cu preţuri de  vânzare foarte mici, comparativ cu anii anteriori.

 

*În Neamţ, producţia medie 2065 kg/ha

La nivel  judeţului Neamţ, producţia medie estimată a fost de 2050 kg/, iar cea realizată s-a ridicat la 2065 kg/ha. Un pic mai mare, dar nu la nivelul celei la care sperau fermierii. Adică o producţie de cel puţin  3000 kg/ha. Pentru că, sub acest nivel de producţie, nici nu se pune problema profitului. Abia dacă se pot acoperi chetulielile făcute de la înfiinţarea culturii  până la recoltarea şi depozitarea ei. Sau vânzarea directă din lan. Cum spuneam, producţiile mici de la flaorea soarelui au venit la pachet şi cu preţuri foarte scăzute, cu vreo 30 la sută, comparativ cu anul trecut. Atunci floarea soarelului se vindea cu 1,2  lei/kg, iar acum preţul este de doar 96 bani pe kilogram! Fapt ce le ridică mari semne de întrebare fermierilor. În primăvară, se vor gândi foarte serios câtă sămânţă de floarea soarelui vor mai pune sub brazdă. Deşi este mare nevoie de această cultură.

 

*”Cultiv cu mare drag floarea soarelui”!

 

Este mărturisirea pe care ne-a făcut-o un agricultor sadea, nimeni altul decât inginerul Gheorghe Cenuşă, administratorul Societăţii Agricole „Trei Sate” din comuna Ion Creangă. După care a adăugat: „Producţiile oscilează de la an la an. Anul trecut, preţul a fost mai bunicel. Un leu şi ceva pe kilogram. Anul acesta preţul va fi sub un leu. Producţia din acest an este mai slabă, faţă de cum ne aşteptam. 2014 a fost un an cu toul şi totul deosebit. Faţă de toţi ceilalţi ani de până acum. Lucrez de 44 ani în agricultură,  dar nu am avut un an ca acesta. Precipitaţiile au fost peste limita normală. Am avut 4 luni la rând – aprilie, mai, iunie, iulie- cu ploi peste normalul perioadei respective. În tot acest timp, plantele nu au dus-o bine. Nu le-a priit acest exces de umiditatea, au avut de suferit. Cum e şi flaoarea soarelui. Producţiile la floarea soarelui, ca de altfel la toate culturile agricole, oscilează de la un an la altul. Noi ne străduim, prin tehnologiile pe care le aplicăm, lucrurile care depind de noi le facem la cel mai înalt nivel de pricepere. Dar totul depinde de condiţiile pedoclimate, intervin şi factorii subiectivi. Mă refer la preţul de vânzare a produselor agricole. Nu le stabilim noi, cei care le obţinem. Sunt alţii cei care stabilesc preţurile pe piaţa produselor agricole.”

La Societatea Agricolă „Trei Sate” producţie medie obţinută la hectar a fost de 2200 kg/ha, mai mare decât producţia medie realizată la nivelul judeţului. Dar nu la nivelul la care s-ar fi aşteptat inginerul Cenuşă. Dar nu disperă, ştie că în agricultură sunt ani mai buni, ani mai puţin buni…

 

*Anul trecut, am fost cei mai buni din Europa!

Anul trecut, la producţia de floarea-soarelui România s-a situat pe locul 1  şi pe locul 2 la producţia de porumb, în cadrul  Uniunii Europene. Cu o recoltă totală de floarea-soarelui de aproape 2 milioane de tone, în creştere cu 50% faţă de 2012, ţara noastră devenise cel mai mare producător din Uniunea Europeană. Producţia României de floarea-soarelui reprezenta un sfert din producţia totală a Uniunii Europene

Nici la producţia de porumb n-am  stat rău, din contră. În 2013, agricultorii români au recoltat 10,7 milioane de tone de porumb, în creştere cu aproape 70% faţă de 2012. România a avut, aşadar, a doua cea mai mare producţie de porumb din Uniunea Europeană, după Franţa, care a recoltat 15 milioane de tone.

Tina CONDREA