Finanțări pentru terenuri, producție și investiții în domeniul agricol

*Credit garantat 80% pentru achiziția de terenuri agricole! * Miza este de doar 250 ha, și nu de 1.000 ha cât este acum *Băncile evaluează terenurile agricole la doar 40% din valoarea lor de piață!

Ministerul Agriculturii pregătește o finanțare care să vină în sprijinul producătorilor agricoli care vor să achiziționeze teren. Se are în vedere și modificarea unor măsuri pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al agricultorilor. Concret, ministerul vrea să încurajeze dezvoltarea afacerilor în domeniul producției vegetale și zootehnice. Astfel, propune o ordonanță de urgență care prevede modificarea procentului maxim de garantare și destinația creditelor pentru care se acordă garanții, de la 50% la 80%. Fermierii pot miza pe un credit garantat 80% pentru achiziționarea de terenuri agricole.

În plus, ministerul își propune să reducă și limitarea achiziționării de teren agricol pentru care se acordă garanții de la stat, la achiziție, la 250 de hectare. Înainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Prin modificarea definiției, vor putea beneficia de garanții guvernamentale persoanele fizice și juridice care dețin în folosință sau proprietate, în condițiile legii, o exploatație agricolă, sau de acvacultură, conform declarațiilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț până la atingerea unui plafon cumulat de maximum 250 ha în proprietate.

*Garantarea creditelor

Se garantează până la 80% din valoarea creditelor acordate de către instituțiile finanțatoare pentru achiziționarea de terenuri agricole. Diferența de garanții necesare pentru acoperirea integrală a creditului și a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutați cu terenurile achiziționate și/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți. În același procente sunt garantate finanțarea producțiilor agricole, a investițiilor din domeniu agricol și proiecte de investiții europene.

Se asigură garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare, care au o valoare de pana la 3 milioane de euro. Proiectul de lege propune și diminuarea comisionului de garantare pentru beneficiarii în cazul cărora prevede aplicarea unui comision de garantare de peste 2%, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat.

*Nevoie acută de resurse financiare în agricultură

În sectorul agricol primar există o nevoie acută de resurse financiare, de finanțare a producției și a investițiilor, pe fondul unei decapitalizări cronice și a lipsei unor garanții proprii pentru susținerea creditării. Chiar daca investițiile au fost și vor fi în continuare finanțate prin fondurile nerambursabile alocate României de Uniunea Europeană, problema finanțării producției agricole primare, vegetale, zootehnice sau de acvacultură este deosebit de acută.

Sistemul bancar din România poate susține realizarea producției și există resursele financiare necesare, dar costurile creditării sunt încă prea mari, mai ales pentru producătorii mici sau pentru cei aflați la început de drum, iar majoritatea beneficiarilor nu dispun de garanțiile necesare, se argumentează în nota de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță de urgență.

Mai mult, Guvernul argumentează că la acest moment, băncile evaluează terenurile agricole la doar 40% din valoarea de piață acestora, o subevaluare fiind făcută și în cazul efectivelor din fermele de animale.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU