Finanţare pentru proprietarii de păşune

Tina-Noutăți pe pășuneLa nivelul județului Nemaț, avem o suprafață totală de 110.000 hectare de pășuni și fânețe, din care pășunile se întind pe 68.000 ha, iar fânețele pe 42.000 ha. Din acest an, şi utilizatorii de pășune care nu dețin animale beneficiază de subvenții pe suprafață. Este pentru prima dată când se alocă asftel de subvenții, pentru aceste categorii de fermieri.

Acum, utilizatorilor de pajiști și fânețe li s-au impus condiții noi pentru a putea încasa subvenția pentru aceste suprafețe. Vorbim de obligativitatea aplicării amenajamentului pastoral care va fi introdus din anul 2016. Amenajamentul pastoral reprezintă documentația care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice și economice necesare ameliorarii și exploatării pajiștilor, în conformitate cu obiectivele de management al pajiștilor. Documentația cuprinde date referitoare la actele de proprietate a suprafețelor de pajiști și planul cadastral, încadrarea în clase de calitate a terenului, stabilirea zonelor cu restricție și determinarea compoziției floristice. Se are în vedere și stabilirea perioadelor de pășunat, încărcătura, căi de acces, adăpost, parcelare în funcție de specie de animale.

*Încărcătura pe pășune, reactualizată

Pentru a se încasa subvențiile agricole pentru pajiști, au fost actualizate condițiile de acordare. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști – fermieri activi, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului – au obligația, pentru anul 2015, să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației.

Ca să primească subvenția, fermierul trebuie să demonstreze cu acte că a vândut fânul. Această dovadă nu mai este valabilă pentru pășuni alpine situate la peste 1800 metri altitudine.

Tina CONDREA