Fermierii preferă PFA

Tina-fermieri PFA, foto*De anul viitor, pentru mulţi va fi obligatorie…

Fermierii au la dipoziţie o paletă largă de forme juridice de înregistrare la Registrul Comerţului. Ei preferă, însă, PFA-urile urmate de întreprinderile individuale. Adică Persoană Fizică Autorizată. La coada clasamentului sunt întreprinderile familiale.

La nivel naţional, sunt înregistrate 18.170 PFA-uri, 16.516  Întreprinderi Individuale şi doar vreo 1200 Întreprinderi Familiale. Păstrând proporţiile, ca structură, formele juridice de înregistrare se păstrează şi în judeţul Neamţ.

 

*De anul viitor, mai multe PFA-uri

Din 2015, fermierul care are de primit mai mult de 5000 euro subvenţii într-un an trebuie să devină… patron. Adică să aibă un statut minim de Persoană Fizică Autorizată (PFA). Câţi fermieri nemţeni vor fi puşi în faţa acestei alternative? Întrebarea am adresat-o, când ştirea s-a lansat pe piaţă, economistului Mihai Dorneanu, directorul  executiv la APIA Neamţ. Răspunsurile sunt încurajatoare pentru  foarte mulţi agricultori din judeţul nostru.

„Vor fi mulţi fermieri nemţeni care vor trebui să se autorizeze ca Persoană Fizică Autorizată-PFA. Acest statut le va fi benefic. Asta pentru că le va simplifica accesul la fonduri europene. Vor fi multe măsuri la finanţare destinate micilor fermieri, incluse în PNDR 2014-2020. La prima vedere, suma de 5000 euro ca subvenţie pare a fi foarte mare. Dar sunt fermieri nemţeni care benficază şi acum de aceste sume. Am să dau două exemple. La subvenţia pe suprafaţă, în cuatum de aproximativ de 250 euro, fermierul trebuie să deţină minimum 20 de hectare. Asta în zona de câmpie.  În zona montană defavorizată, unde se acordă plăţi suplimentare, cum sunt cele de agromediu, treaba e mai simplă. Ca să  ia 5000 euro subvenţii, fermierul trebuie să deţină minimum 10 ha teren agricol. Cum am spus, statutul de PFA îi avantajează pe fermierii interesaţi şi de fondurile europene, nu doar de subvenţii.”

Dar nu neapărat, fermierul trebuie să aleagă a fi PFA. Valabile sunt şi celelalte forme juridice de înregistrare: SRL, Întreprindere Individuală ori Întreprindere Familială. Fiecare formă, cu vantajele şi dezavantajele ei. Asta încercăm să prezentăm.

 

*PFA: costuri reduse de înfiinţare, contabilitate simplă

 

Pe lista avantajelor acestei forme juridice se află costurile reduse la înfiinţare reprezentând taxele percepute de Registrul Comerţului în valoare de aproximativ 250 de lei. În plus, contabilitatea se poate ţine chiar de persoana care solicită înregistrarea. Persoana Fizică Autorizată poate avea angajaţi şi are trei obligaţii către stat: impozitul de 16% pe venitul net, contribuţia la Sănătate şi sistemul de pensii.

În schimb, pentru a depune o PFA este necesară dovada pregătirii sau a experienţei profesionale a solicitantului în domeniul de activitate aferent. În plus, acesta va trebui să achite contribuţiile şi în anii în care nu realizează nici un venit.

 

* SRL:  plusuri şi minusuri

 

Dacă fermierul preferă înregistrarea ca SRL, poate alege mai multe codul CAEN ceea ce îi va permite să desfăşoate mai multe activităţi. În plus, nu trebuie să depună documente care să ateste pregătirea profesională.

Pe lista dezavantajelor se numără costurile mai ridicate pentru înfiinţare care se ridică la 550 de lei pentru un SRL cu un singur asociat. În plus, este necesar şi un capital social de minim 200 de lei. În plus, asociaţii trebuie să plătească pe lângă impozitul pe profit, alţi 16% impozit pe dividente, singura formă legală de a scoate bani din firmă.

 

*Întreprindere Individuală, fără impozit pe dividende

 

În comparaţie cu SRL, Întreprinderea Individuală prezintă o serie de avantaje. Se poate înregistra într-un termen scurt, asemătător celui necesar pentru SRL. În schimb, costurile pentru înfiinţare sunt mult mai reduse, de doar 250 de lei comparativ cu 700-800 de lei la SRL. În plus, există obligativitatea de a plăti a stat 16% pe veniturile realizate din activităţi independente şi asigurările de sănătate. Practic, se elimină cei 16% aplicaţi pe dividende pe lângă impozitul pe profit. Ca şi în cazul SRL-urilor, şi întreprinderile individuale pot avea mai multe obiecte de activitate.

Spre deosebire de celelalte forme de înregistrare, pentru Întreprinderea Familială este nevoie de un acord în forma scrisă încheiat între membrii familiei. Impozitul pe venit se achită pentru fiecare asociat al întreprinderii individuale, cât şi contribuţiile la asigurările sociale şi de sănătate.

Tina CONDREA