Fermierii au depus peste 28.000 de cereri pentru subvenţii

subventii*Plăţile încep din 16 octombrie

Din 16 octombrie, fermierii primesc un avans  la subvenţia pe suprafaţă, în cuantum de de 79 de euro pe hectar. De la cel mai înalt nivel, vin promisiuni că toţi banii vor ajunge în conturile agricultorilor în două săptămâni de la începerea plăţilor. Subvenţia totală în acest an este de 139 de euro pe hectar ceea ce reprezintă plata europeană, la care se mai adaugă 21 de euro pe hectar, bani aplicaţi de la bugetul de stat. La nivel naţional, suma totală alocată pentru cei 1,05 milioane de fermieri care au depus cereri este de 692 de milioane de euro.

 

* În Neamţ: 28.200 de beneficiari, cu 175.105 ha

 

La APIA Neamţ, în acesta an, fermierii au depus 28.200 de cereri, care cumulează  o suprafaţă totală de peste 175.105 hectare. Vestea bună ne-a dat-o Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ: „Deja am primit prima listă cu fermieri pentru autorizare la plată a subvenţiilor acordate pe unitatea de suprafaţă. Este vorba de avasul de 50 la sută din valoarea totală a subvenţiilor cuvenite, aferente anului 2014. Săptămâna asta vom da aprobările la plată pentru toţi fermierii. Mă refer la cei la care au finalizat toate actele de control.” Pot beneficia de avans la subvenţii  fermierii selectaţi la controlul pe teren clasic sau teledetecţie. Ei intră la plată  numai după finalizarea acestor verificări, cu întocmirea tuturor actelor. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

 

*Promisiuni pentru zootehnişti

 

În sectorul zootehnic, plata avansului  pentru subvenţie se va face mai târziu. La ovine şi caprine controlul în ferme s-a terminat pe 28 septembire. La bovine, verficările în ferme urmează să se facă până pe 21 decembrie 2014. Asta ţine în loc şi de plata subvenţiilor. Dar, până să vină banii, curg promisiunile. Iată-le:

 

 

 

Anul acesta, zootehniştii vor primi în jur de 700 de lei subvenţie pe cap de animal, în condiţiile în care, anul trecut, ajutorul era de doar 500 de lei. Din anul 2015 se va mai adăuga pentru cei cu vaci de lapte suma de 250 de euro pe cap de animal, o sumă în creștere până în 2020. Cei care au vită de carne vor primi 300 de euro pe cap de animal. Este un ajutor stimulativ menit a duce la revigorarea zootehniei.

O creştere a sprijinului va fi şi la ovine, unde pe lângă ajutorul pe care îl au în prezent, în cuantum de 38,5 lei/cap, se va introduce încă un sprijin de 7 euro pe cap de animal.

Tina CONDREA