Fermieri mai puţini

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn judeţ avem o bună comasare a terenurilor agricole, adunate în ferme mai mari ori mai mici. Asta se vede şi cu ochiul liber, la o simplă privire aruncată asupra ogoarelor. Nu mai sunt ca în anii din urmă, adică împărţite în tot felul de fâşii, fiecare cu tipul ei de cultură. Vezi suprafeţe întinse, bine lucrate, uniforme ca şi culturi agricole.

Te poţi convinge  şi altfel de mărimea exploataţiilor agricole. Pur şi simplu, după numărului de cereri de subvenţii cu suprafeţele aferente.  Comparând-o cu situaţia din anii trecuţi, iute se poate trage o concluzie de bun augur. Pământurile încep să se adune, se comasează pe suprafeţe mai mari, ca să poată fi şi mai bine lucrate. Nu numai că se adună, dar intră şi la subvenţii, pentru că se fac cereri şi pentru asta.

Iată cum a evoluat situaţia în ultimii 3 ani. În 2014, la APIA Neamţ, au fost depuse 28.200 de cereri care acoperă o suprafaţă totală de peste 175.105 hectare. Cu un an în urmă, fermierii nemţeni au depus 29.374 cereri  pentru o suprafaţă  totală de aproape  174.833 ha. În 2012 s-au depus 30.093 cereri  aferente suprafeţei de 169.700 ha. Vom vedea cu câte cereri  se vor prezenta fermierii la APIA Neamţ anul acesta.

Comasarea terenurilor are mai multe avantaje, nu doar posibilitatea de a aplica agrotehnica modernă aducătoare de producţii ridicate. Un altul e facilitate sporită în accesarea banilor europeni.Fermierii care se asociază și integrează producția, pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului realizat.

Tina CONDREA