Fermieri, la şcoală!

Tina-fermieri şcoală *Un singur curs, mai multe şcoli

*Planul de afaceri, respectat întocmai şi la timp!

*Sancţiuni dure pentru fermierii care nu se conformează!

Din mers, în cadrul finanţărilor europene alocate tinerilor fermieri care preiau conducerea unei exploataţii agricole, dar şi pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă, au apărut reglementări noi. Sintetizate, modificările vizează două domenii mari de activitate. În primul rând, este vorba de cursurile de pregătire profesioanle obligatorii pentru fermierii care acceseză fonduri europene, pentru fermele de semisubzistenţă ori pentru tinerii care devin şefi de exploataţii agricole. Apoi, un accent mai mare se pune pe Planul de afaceri în baza căruia se acordă fondurile europene, se semnează contractul de finanţare. Plan care musai trebuie dus la îndeplinire, punct cu punct.

În judeţul Neamţ sunt foarte mulţi fermierii care trebuie să ţină cont de noile reglemntări apărute în privinţa pregătirii lor profesionale şi a respectării Planului de afaceri. Pe Măsura 112-Instalarea tinerilor fermieri sunt semnate contracte de finanţare pentru 23 de proiecte, din care 16 sunt deja finalizate. La fermele de subzistenţa, „aglomeraţia” e mare. Vorbim aici de 731 de proiecte, din care 65 sunt finalize, iar 666 sunt în derulare. Aici, musai trebuie făcută o preciare. Proiectele se implementeză pe durata a 5 ani, anula alocându-se o sumă fixă, de 1500 euro. Finanţarea pentru fermele de semisubzienţă a început din anul 2008. Aşa se şi explică de ce sunt atât de multe proiecte în lucru.

 

*Mai multe şcooli, un singur curs!

 

Principalele modificări aduse prevăd obligativitatea absolvirii unui singur curs de formare profesională pentru beneficiarii măsurilor privind instalarea tinerilor fermieri şi fermele de semisubzistenţă. Inițial, textul prevedea urmarea unor cursuri de formare profesională în primii trei ani de la primirea sprijinului.  Se spunea cursuri, dar nu se specifica exact câte. Acum se spune clar că este vorba de un singur curs! Mai era o interdicţie care îl cam „stâjenea” pe fermier. Cursul de pregătire profesională trebuia făcut în primii 3 ani de la obţinerea finanţării. Acum, perioada de şcolarizare este mai permisivă. Practic, până cel târziu la data de 31 decembrie 2015, tinerii fermieri care beneficiază de sprijin financiar european sunt obligaţi să urmeze un singur curs de formare profesională. Până acum era o singură  „şcoală”, cea impusă prin Măsura 111 -Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe.  Domeniile de pregătire pentru fermieri vizează managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică . Acum, infrastructura şcolară s-a îmbogăţit şi cu alte entităţi.

În situații excepționale, tinerii fermieri care se vor şefi de exploataţii agricole  pot urma cursuri organizate de alte entități, în cel puţin unul din domeniile privind  managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultură ecologică.

Astfel, se asigură soluţii alternative de dobândire a competenţelor necesare pentru fermieri, care să permită gospodărirea durabilă a terenurilor agricole şi creşterea calităţii managementului la nivel de fermă. Practic, conform celor care au propus aceste modificări, parcurgerea acestor cursuri reprezintă, în fapt, și o contribuție la atingerea obiectivului legat de creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziţie.

 

*Planul de afaceri, respectat întocmai şi la timp!

 

În cazul în care solicitantul nu s-a conformat Planului de afaceri în momentul evaluării acestuia, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va proceda la aplicarea unor sancţiuni  care pornesc de la reducerea finanţărilor  şi  care pot ajunge până la recuperarea integrală a sprijinului financiar.

Excepţie de la regulă va fi situaţia când neconformitatea a fost determinată de cauze independente de voinţa solicitantului, definite ca fiind situţii excepţionale ce țin exclusiv de activitatea AM PNDR referitoare la implementarea măsurii de formare profesioanlă sau cauze de forţă majoră, cum sunt inundaţii, secetă prelungită, furtuni. În astfel de situaţii se întocmesc dosare de către comisiile locale de specialitate, constituite în acest scop.

Aplicarea unui sistem progresiv de sancţiuni pentru beneficiarii Măsurii 112, care să ţină seama de gradul de atingere a indicatorilor propuşi în Planurile de afaceri, va asigura premisele necesare pentru menţinerea tinerilor fermieri în spaţiul rural şi încurajarea acestora să realizeze în continuare investiţii, contribuind la sprijinirea procesului de modernizare a spaţiului rural şi la creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole. Cu alte cuvinte, fermierului care a „călcat pe bec”, nu i se iau înapoi toţi banii primiţi pentru implementarea proiectelor, ci numai o parte. Asta ca el să poată continua proiectul. Normal, după ce a remediat deficienţele constatate.

 

*Mai sunt de şcolit foarte mulţi fermieri!

 

La nivel naţional, conform datelor existente până la acest moment, în perioada 2007-2013, în cadrul măsurilor  privind instalarea fermierilor în fruntea explotaţiilor agricole şi sprijinirea fermelor de semisubzistenţă au fost semnate de 73.851  contracte de finanțare ori decizii de finanțare. Din numărul total de beneficiari care au semnat contracte de finanțare au rămas de instruit 8.978 beneficiari.

Din acest total, la tinerii fermieri deveniţi şefi, s-au semnat  12.976 de contracte și au fost instruiți 3.998 de beneficiari. În cadrul măsurii privind sprijinirea fermelor de semisubzistenţă au fost semnate un număr de 60.875  de decizii de finanțare, fiind instruiți un număr de 23.274. Din numărul total de beneficiari care au semnat decizii de finanțare au rămas de instruit 37.601 beneficiari. Mai mult de jumătate. Aşa se şi explică de ce s-a prelungit durata pentru urmarea şi abosolivirea unui curs de pregătire profesională agricolă. Până acum, fermierii de semisbzitenţă trebuiau şcoli în primii trei ani de finanţare. Acum au vreme destulă pentru carte. Mai exact, până în decembrie 2015.

Din numărul total de beneficiari neinstruiți,  2.559 fermieri  nu continuă proiectul, au renunţat la finanţare.  Mai exact, nu au depus dosarul cererii de plată pentru tranșele 4 și 5 şi nu necesită instruire. Motivele nedepunerii tranșelor 4 și 5 sunt: rezilieri, deces, renunțări. În concluzie, până la această dată, rămân de instruit 35.042 de beneficiari ai fondurilor europene alocate pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă. În situatie de risc sunt și 58 de beneficiari ai măsurii privind instalarea tinerilor fermieri la conducerea exploataţiilor agricole și 11.879 de beneficiari ai sprijinului financiar destinat fermelor de semisubzistenţă.

În judeţul Neamţ, nu sunt probleme cu şcolirea fermierilor. Nici în cazul celor care vor prelua conducerea vreunei exploataţii agricole şi nici în cel al fermelor de semisubzistenţă. Nu avem nici situaţii în care să se fi renunţat la finaţare, după semnarea contractului.

Tina CONDREA