Fermier activ, cu statut de PFA

Tina-fermieri PFA, foto*În Neamţ vor fi mulţi agricultori în această situaţie

*Mulţi fermieri nemţeni, la schimbarea de macaz!

Dacă are de primit mai mult de 5000 euro subveţii într-un an, automat, fermierul trebuie să devină…patron. Adică să aibă un statut minim de Persoană Fizică Autorizată (PFA). O fi bine ori nu? Câţi fermieri nemţeni vor fi puşi în faţa acestei alternative? Întrebările le-am adresat economistului Mihai Dorneanu, directorul  executiv la APIA Neamţ. Răspunsurile sunt încurajatoare pentru  foarte mulţi agricultori din judeţul nostru.

„Vor fi  mulţi fermieri nemţeni care vor trebui să se autorizeze ca Persosnă Fizică Autorizată-PFA. Acest statut le va fi benefic. Asta pentru că le va simplifica accesul la fonduri europene. Vor fi multe măsuri la finanţare destinate micilor fermieri, incluse în PNDR 2014-2020. La prima vedere, suma de 5000 euro ca subvenţie pare a fi foarte mare. Dar sunt fermieri nemţeni care benficază şi acum de aceste sume. Am să dau două exemple. La subvenţia pe suprafaţă, în cuatum de aproximativ de 250 euro, fermierul trebuie să deţină minimum 20 de hectare. Asta în zona de câmpie.  În zona montană defavorizată, unde se acordă plăţi suplimentare, cum sunt cele de agromediu, treaba e mai simplă. Ca să  ia 5000 euro subvenţii, fermierul trebuie să deţină minimum  10 ha teren agricol. Cum am spus, statutul de PFA îi avantajează pe fermierii interesaţi şi de fondurile europene, nu doar de subvenţii.”

 

*Unde-i lege, nu-i tocmeală!

 

De anul viitor, agricultorii activi  care obţin subvenţii mai mari de 5.000 de euro anual, neapărat vor trebui să se înregistreze cel puţin ca persoană fizică autorizată (PFA). Va fi  musai ca fermierii activi să se înregistreze sub o altă formă juridică pentru a putea primi subvenţiile.

În fişa măsurilor pe Pilonul II nu mai există persoană fizică beneficiar eligibil, iar pe Pilonul I apare definiţia de fermier activ. Practic, suntem puşi în faţa unei dileme. Denumirea  mai veche de persoană fizică nu mai are drept de subvenţii, iar noua denumire de fermier activ are interdicţii pentru anumite activităţi, care sunt considerate că nu-l reprezintă. Deci nu poate primi subvenţii pentru ele.

Ca să faci această verificare, dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate, iar ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA pentru că trebuie să aibă cod CAEN. Altfel, nu ai cum să îl verifici dacă este sau nu fermier activ.

Această condiţionalitate din Pilonul II va fi aplicată şi pe Pilonul I pentru toţi fermierii care primesc subvenţii mai muri de 5.000 de euro pe an.

 

 

*Un prim efect: fiscalizarea producţiei agricole comercializate!

 

Un prim efect al acestei măsuri se va vedea şi în fiscalizarea producţiei agricole comercializate. Se încearcă astfel să se fiscalizeze tot ceea ce înseamnă producţie agricolă comercializată. Nu se vrea răul nimănui ori să constrângă pe cineva, dar este obligaţie prin regulament să se verifice activitatea beneficiarului de subvenţii. S-a dat şi un exemplu: sunt persoane care au 5.000 sau chiar 10.000 de oi şi nu plătesc nici un impozit la stat pentru că erau persoane fizice.

Tina CONDREA