Ferma horticolă și puterea tractorului

Tina-Ferme horticole*Există discrepanțe mari între vii, livezi și legumicultură

Anul trecut, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunța că, atunci când vor fi analizate proiectele implementate cu fonduri europene nerambursabile, se va ține cont de corelarea puterii tractorului cu dimensiunea fermei. Context în care și fermele horticole au primit coeficienți pentru determinarea puterii maxime a tractoarelor în exploatația respectivă. Fermele horticole au fost clasificate după dimensiuni, fără să conteze dacă produce legume, fructe sau are viță de vie.

La cultura mare, cea din fermele vegetale din câmp, soluția propusă de AFIR este una coerentă, acceptată de agricultori. AFIR recomandă beneficiarilor să achiziționeze tractoare care sunt dimensionate corect pentru suprafața fermei pe care o lucrează și care servesc cel mai bine tipului de exploatație agricolă deținută. Se evită astfel achiziționarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate și a căror amortizare durează un timp mai îndelungat. Corelarea puterii tractoarelor a pornit de la statistica europeană, care spune că media de încărcare în Uniunea Europeană este de 3,26 CP pentru un hectar de teren lucrat.

*Fermele horticole, clasificate pe 8 categorii

Probleme privind corelarea puterii tractorului cu mărimea fermei apar în plantațiile de vii, livezi și ferme de legume. În cazul lor este mult prea limitat numărul tractoarelor ce pot fi achiziționate de fermierii din aceste sectoare de activitate. Fermele horticole au fost împărțite după dimensiuni, în 8 categorii: cele între 2 și 5 hectare; între 5 și 10; de la 10 la 20; între 20 și 50; de la 50 la 100; între 100 și 200; de la 200 la 300 și peste 300 ha. Fiecare categorie are o putere maximă a tractorului pentru a fi acceptat la plată.

În plus, AFIR va mai face și suma puterilor tuturor tractoarelor din fermă. Și aceasta a fost limitată maximal, în funcție de dimensiunea fermei. Spre exemplu, un legumicultor cu 5 hectare de câmp, va putea cumpăra un tractor de cel mult 70 CP, cu condiția să nu mai aibă nici un alt tractor în fermă. În schimb, un legumicultor cu 201 hectare va putea cumpăra un tractor de maximum 250 CP, cu condiția ca puterea cumulată a tuturor utilajelor din fermă să nu depășească 804 CP (201 ha x coeficient 4). Dacă vrea, poate să cumpere mai multe tractoare, dar AFIR cere ca, în acest caz, să fie justificată nevoia în studiul de fezabilitate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU