Favoruri financiare pentru zonele defavorizate din Neamț

Tina-Zona defavorizatã, foto cârstel*Păsări rare în Luncile Siretului şi Bistriţei, într-un areal protejat de lege

Din acest an, în judeţul Neamţ vor fi declarate mai multe localităţi cu statut de zonă defavorizată.  Iniţial, 24 de unităţi administrativ-teritorile nemţene erau incluse pe  lista zonelor defavorizate, stabilite la nivel naţional. Dintre acestea, 21 localităţi sunt situate în zona montană, iar 3  în zona colinară, în partea Romanului.

Pe acea listă, în zona montană defavorizată erau incluse localităţile Agapia, Alexandru cel Bun, Bicaz, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Borleşti, Ceahlău, Crăcăoani, Farcaşa, Gârcina, Grintieş, Hangu, Pângăraţi, Piatra Şoimului, Piatra-Neamţ, Pipirig, Poiana Teiului, Tarcău, Taşca, Tazlău, Vânători-Neamţ.  Alte 3 localităţi erau prinse la categoria de zonă defavorizată semnificativ, fiind vorba de comunele Poienari, Stăniţa  şi Pânceşti.

Acum, din listă localităţilor defavorizate au fost radiate comunele Pânceşti, Poienari şi Stăniţa, dar au fost incluse altele. Mai multe la număr. Vorbim de comunele situate în Lunca Siretului,  pe distanţa pe care acest curs de apă traversează judeţul Neamţ.  Dar şi de localităţile amplasate pe Lunca Bistriţiei,  începând de la Roznov în jos, până la intrarea  în judeţul Bacău.

*În cele două lunci: păsări rare, protejate

Pentru localităţile situate pe Luncile Siretului şi Bistriţei vor fi alocate fonduri europene ca plăţi de agromediu,  în două variante,  cu pachete financiare diferite. Detalii ne-a oferit Mihai Dorneanu, director APIA Neamţ: „Ca noutate pentru judeţul Neamţ, începând cu 2015, există posibilitatea accesarii pachetului 3- agromediu. În mai multe zone din judeţ poate fi accesat acest pachet, în două variante: Lunca Bistriţei şi Lunca Siretului. Vorbim de un management adecvat al pajiştilor din interiorul Ariilor Speciale de Protecţie Avifaunistică. Pentru asta, este necesar să fi promovat, prin măsura de agromediu şi climă, un program care vizează conservarea speciilor de păsări importante la nivel european „.

Speciile de păsări  vizate diferă pentru cele două areale. În Lunca Bistriţei  pasărea protejată este Cârstelul de câmp, iar în Lunca Siretului două păsări sunt protejate,

Sfrâncioc cu frunte neagră  şi Vânturelul de seară.

Sunt considerate zonele defavorizate acele areale geografice unde producţia agricolă este redusă cantitativ şi calitativ din cauza unor condiţii naturale. Iniţial erau luate în calcul doar parametri de altitudine şi pantă. Acum, sunt incluse şi alte condiţii, cum sunt cele de mediu şi climă.

*Beneficiari şi criterii de eligibilitate

Beneficiari acestor plăţi sunt  fermierii ori utilizatorii de terenuri agricole care se angajează în mod voluntar să respecte cerinţele de agromediu și climă.

Suprafaţă minimă a fermei este de 1 ha, iar parcelele eligibile au

dimensiunea minimă de 0,3 ha. Nu-i singura condiţionare impusă  ca respectivii fermieri să primească banii europeni. Ca să beneficieze de plăţile europene, ei trebuie  să menţină angajamentul de agro-mediu pentru o perioada de minimum 5 ani, de la data semnării acestuia. Totodată ei trebuie  să respecte  cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu, se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu. În plus, este nevoie ca fermierii să facă dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor şi că  a derulat un angajament similar încheiat la termen, în anul anterior. Dacă nu îndeplinesc cea din urmă condiţie, fermierii  declară pe propria răspundere că nu au utilizat fertilizanţi chimici şi pesticide în ultimii 5 ani.

Plăţile compensatorii, calculate sub formă de costuri standard pentru fiecare

pachet şi variantă, acoperă integral pierderile de venituri şi costurile suplimentare estimate. Platile de agromediu se acordă suplimentar în următoarele cuantumuri: diferite, în funcţie de speciile de păsări protejate la nivel european. Se alocă 244 euro/ha/an pentru Cârstelul de câmp, iar 171 euro/ha/an  se dau pentru Sfrâncioc cu frunte neagră  şi Vânturelul de seară . Sprijinul acordat fermierilor este de tip compensatoriu.

Tina CONDREA