Farmacia verde: Varza creață

Tina-Varza creață* Efecte: o viață mai lungă și sănătoasă

 Varza creață face parte din familia cruciferelor, fiind una dintre speciile de varză mai puțin cunoscute, dar care pot îmbunătăți alimentația și sănătatea omului. Între varza albă, de căpățână, și varza creață există mai multe deosebiri: varza creață are frunzele mult încrețite, puternic șifonate, culoarea acestor frunze fiind galben-verzuie sau chiar albăstruie; dimensiunile verzei crețe sunt cu mult mai reduse decât ale verzei de căpățână; căpățânile de varză creață sunt mai afânate, iar gustul frunzelor de varză creață este ceva mai dulce. Și mai e ceva foarte important: virtuțile medicinale ale verzei crețe, numită și varză nemțească, sunt mult mai evidente decât în cazul verzei de căpățână.

Varza creață se folosește mult în salate, dar și în preparate culinare. Pentru aplicații medicinale se prepară sucul de varză creață, folosit în formă necombinată sau în combinație cu alte plante și legume cu calități medicinale.

Varza creață conține substanțe active importante: proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, C, K, F, PP, potasiu, calciu, sodiu, fier, rezine, amidon. Potasiul, calciul, fierul și vitamina C se găsesc în cantități însemnate în varza creață.

*Varza creață, efecte terapeutice

Foarte utile sunt curele cu suc de varză creață, benefice în afecțiuni precum gastrita, colita, ulcerul gastric, arterioscleroza, răcelile, afecțiuni ale căilor respiratorii. Pentru răceli și afecțiuni ale căilor respiratorii este eficient și sucul de varză de căpățână (varză albă). În cazul afecțiunilor stomacale și intestinale (colită, gastrită, ulcer), specialiștii recomandă sucul de varză creață, băut de două-trei ori sau chiar de patru ori pe zi, înainte de mese. Pentru constipații și sângerări intestinale, aceiași specialiști recomandă un preparat realizat din suc proaspăt de varză creață, amestecat, în părți egale, cu zeamă de varză de căpățână murată, câte un pahar, de trei ori pe zi, înainte de a mânca. Sucul de varză creață este utilizat nu numai în afecțiuni stomacale și intestinale, ci și în diabet.

*Bune sunt și celelalte soiuri

Celelalte varietăți de varză au cam aceleași proprietăți medicinale ca și varza creață, cu unele accente sau calități specifice. Varza de căpățână sau varza albă are acțiune antidiareică și antiparazitară. Varza roșie are efecte depurative și dezinfectante pe tractul gastro-intestinal, fiind și laxativă. Preparatul din varză de Bruxelles este un hipoglicemiant mult mai puternic decât preparatele din celelalte varietăți de varză. Varza de Bruxelles este un produs recomandat în alimentația diabeticilor.

Specialiștii au identificat, la toate speciile de varză, calități antianemice, antialgice, sedative, cicatrizante. Observații făcute asupra celor care consumă varză arată că acești oameni au o viață mai lungă.

Există și o informație istorică: se spune că puternicele și victorioasele legiuni romane aveau ca hrană de bază nu carnea, ci varza.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU