Farmacia verde: țelina

tina-telina* Este un miracol pentru sănătate * Are virtuți medicinale indiscutabile *Este utilizată și ca un aliment anti-stres

Ca denumiri populare precum „țelina de baltă“ oriputerea bărbatului“, banala țelină este un miracol pentru sănătatea omului, al vindecării bolilor și, mai mult, se găsește chiar lângă noi. Țelina este un medicament uimitor, pe care merită să-l cunoaștem mai bine.

Multe dintre credințele și obiceiurile folosirii țelinei, consemnate din antichitate, le găsim în tradiția și me­dicina populară de la noi. Țelina este cunoscută din cele mai vechi timpuri mai ales pentru proprietățile ei vindecătoare. În antichitate, era considerată o plantă sfântă, fiind apreciată de romani pentru însușirile medicale deosebite, iar de chinezi pentru calitatea de a menține agerimea și tinerețea spiritului.

*Se folosesc toate părțile țelinei

Cultivarea țelinei poate fi o alegere potrivită pentru exploatațiile agricole de mici dimensiuni. Pentru fermieri este o adevărată provocare, deoarece țelina se dezvoltă cel mai bine acolo unde sezonul rece este lung, iar clima este umedă. Țelina pentru rădăcini este rezultatul unei foarte vechi și lente ameliorări a celei sălbatice.

Din punct de vedere medicinal, utile sunt toate părțile țelinei, inclusiv semințele.

Pentru uz medicinal, din țelină se prepară infuzie, sirop, suc de frunze, decoct și cataplasme. De asemenea, țelina intră în combinație cu alte plante medicinale, în procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit.

Țelina conține substanțe active importante, cum sunt vitaminele A, B și C, săruri minerale, colină, tirazină, acid glutamic, anhidridă sedanomică și sedanolidă.

Țelina are virtuți medicinale indiscutabile. Este recomandată în tratamente externe, dar și interne, lista afecțiunilor în care țelina este utilă fiind foarte lungă. Țelina acționează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ, expectorant. Prin urmare, țelina poate fi utilizată ca adjuvant sau ca mijloc direct de tratament în litiază renală, edeme, hidropizie, bronșite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, demineralizare, febră, ulcerații ale pielii, degerături. Țelina este interesantă și pentru diabetici, deoarece conține o substanță asemănătoare insulinei. Așa că merită să includem țelina în dieta noastră, deoarece este o legumă uimitoare.

În lumea satului românesc, țelina era primul remediu în caz de convalescență, tuberculoză pulmonară sau infertilitate.

*Țelina, aliment anti-stres

Mai nou, țelina este utilizată și ca un aliment anti-stres, având acțiune relaxantă asupra sistemului nervos. Este foarte indicată și în reumatism, caz în care se fac adevărate cure de țelină, cu frunze și cozile acestor frunze. Țelina este și un tonic de excepție. Țelina este cel mai eficient tratament al vigorii sexuale, consumată după rețetele de hrană vie.

Desigur, la acest capitol al bunei și dreptei utilizări a țelinei în gospodărie există și divergențe de convingeri. Dacă în Europa se consideră că partea rădăcinoasă a țelinei are efecte afrodisiace, în Orientul îndepărtat opiniile se schimbă. Aici, în ceea ce privește mobilizarea bărbatului la o viață sexuală activă, la loc de cinste sunt semințele de țelină.

Cali­tățile afrodisiace ale acestei plante au devenit un ade­vărat mit și în tradiția populară românească, ajungând până în zilele noastre. Cât este ficțiune și cât este ade­văr din toate aceste utilizări terapeutice, urmează să ne convingem.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU