Farmacia verde: semițele de cânepă

*Sursă de minerale, cea mai bogată hrană
*Atenție, nu toată cânepa este canabis!

Semințele de cânepă sunt din ce în ce mai promovate de nutriționiști pentru proprietățile lor nutritive valoroase. Ele conțin multe minerale importante, fiind cea mai bogată sursă de hrană din lume. Conținând multe grăsimi sănătoase, proteine și nutrienți esențiali, ele sunt un supliment binevenit pentru orice dietă. Consumul de semințe cânepă poate contribui la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Semințele de cânepă conțin toți aminoacizii esențiali, ceea ce le califică drept o sursă completă de proteine, la fel ca și carnea de pui, pește sau vită. Trei linguri de semințe de cânepă asigură 50% din necesarul zilnic de magneziu și fosfor, 25% din necesarul zilnic de zinc și 15% în cazul celui de fier. Asigurarea necesarului zilnic de magneziu și fosfor este importantă pentru sănătatea oaselor. Fierul este necesar în livrarea oxigenului în întreg organismul, iar zincul susține sănătatea sistemului imunitar. Semințele de cânepă au un conținut excelent de acizi grași omega-3 și omega-6 care au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

*Nu conțin factori cu acțiune psihotropică

Deși au făcut parte din dieta noastră vreme de sute de ani, semințele de cânepă au fost supuse mai puțin cercetării privind efectele lor psihologice. Proprietățile psihotropice atribuite în mod eronat semințelor de cânepă complică orice concluzie obținută în urma studierii lor. Din punct de vedere botanic, cânepa este corelată cu soiurile medicinale/narcotice ale canabisului. Trebuie știut că semințele de cânepă nu conțin factori cu acțiune psihotropică.
Sunt două tipuri principale de cannabis: narcotic și non-narcotic. Primul este cunoscut și sub numele de marijuana, hașiș sau tinctură de canabis și conține THC în concentrații între 1 și 20%, suficiente să manifeste o psihoactivitate. Al doilea tip este cânepa industrială, care nu are proprietăți psihoactive.

*Conținut și efecte terapeutice

Semințele de cânepă au la fel de multe proteine ca soia, conținând vitamina E și minerale precum: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc. Mai conțin acizi grași esențiali care pot să scadă colesterolul din sânge, ajută la menținerea unei inimi sănătoase și previne rigidizarea arterelor ce poate duce într-o ultimă instanță la infarct sau stop cardiac. Acizii lor grași reduc inflamația care poate cauza o tensiune arterială mare și o circulație slabă a sângelui. Cânepa poate reduce în mod semnificativ volumul de muncă al inimii.
Semințele de cânepă arantează o minte sănătoasă! Creierul conține mulți acizi grași care pot fi regăsiți și în cânepă, iar consumul regulat poate preveni boli ca Parkinson și Alzheimer și poate îmbunătăți memoria. Semințele de cânepă pot atenua simptomele de anxietate și depresie și vă pot îmbunătăți starea de spirit.
Cânepa poate fi un stimul în slăbire deoarece este un inhibitor natural pentru apetit și oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp. Adăugați la o masă doar patru linguri de semințe de cânepă, iar pofta de mâncare vi se va diminua semnificativ. Vă veți simți mai energici pentru a face exercițiile fizice și alte activități pentru a elimina kilogramele în plus.
Cânepa furnizează cantități mari de fibre solubile care mențin tractul digestiv sănătos și curat, constipația sau balonarea fiind cu ușurință rezolvate. Cânepa pot fi de folos în diminuarea riscului de cancer de colon, sân și prostată.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU