Farmacia verde: salvia

*Planta care aduce nemurirea *Un excelent detoxifiant și tonic nervos *Nu lasă bătrânețea să se apropie

Salvia era considerată o plantă sacră în Antichitate, când se organizau adevărate ritualuri pentru culegerea ei. Un vechi proverb chinezesc spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrânețea să se apropie“. În Evul Mediu, despre salvie se spunea că are proprietăți magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însuși numele plantei, salvie, are o însemnătate deosebită. Salvie provine din latinescul salvare, ce înseamnă a fi sănătos, înseamnă a salva sau a vindeca. Deci și romanii o considerau salvia o plantă sacră, considerând-o o regină a plantelor cu proprietăți tămăduitoare, dar și cu efecte de protecție magică. Și în medicina tradițională românească salvia are numeroase întrebuințări. De la salvie se folosesc frunzele și părțile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromatic și astringent.

*Plantă miraculoasă, cu proprietăți tămăduitoare

Salvia este un excelent medicament, nu doar un condiment nelipsit din bucătărie. Prin conținutul bogat în vitamine, salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare. Conține un complex de vitamine, printre vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. Așadar, salvia era un remediu nelipsit fiind considerată un detoxifiant excelent pentru organism și, de asemenea, trata diferite infecții, era un tonic nervos, psihic, cu capacități de reîntinerire.

Salvia poate fi găsită la farmaciile naturiste, la plafar, sub diverse forme – de ceai, de pulbere, de tinctură, ulei sau ulei volatil, dovadă incontestabilă a necesității acestei plante miraculoase în casele românilor. Pe plan intern, ceaiul de salvie tratează diabetul, faringitele, bronșitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. De asemenea, tenul acneic, gras, transpirația picioarelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de salvie.

*Multele beneficii ale salviei

Salvia reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap și de stomac. Combate cu succes transpirația, vindecă iritațiile, eczemele și infecțiile cutanate și ajută la îndepărtarea celulitei. Uleiul de salvie este și un excelent remediu pentru păr, care combate căderea părului, reduce procesul de albire, nuanțează culoarea părului. Totodată, uleiul de salvie are și alte proprietăți tămăduitoare, precum îmbunătățirea memoriei și a circulației sângelui la nivel cerebral, combate infecțiile, microbii.

Salvia previne formarea celulelor canceroase, reduce dependența de tutun și de alcool, vindecă dermatitele și tratează ciupiturile de insecte și dismenoreea. Salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentație, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie. Bronșitele, rinitele, răceala și gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăților sale antivirale și de asemenea de reducere a febrei și a secrețiilor în exces din căile respiratorii.

La nivel extern, salvia poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme. Pentru eliminarea mirosului neplăcut și a transpirației abundente se folosește infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat sau băi de picioare.