Farmacia verde: pelinul

*Folosit pentru purificarea organismului *Apără grădina de dăunători

Pelinul este o plantă tămăduitoare, cunoscută de secole pentru proprietățile sale medicinale, dar și pentru că apără grădina de dăunători. Pelinul este o plantă perena, ierboasă, cu flori galben-pal și foarte mirositoare. Știm cum arată pelinul și cred că i-am simțit și gustul măcar o dată, îl recunoaștem după mirosul înțepător și după frunzele verzi pe față și argintii pe dos.

Această plantă minune nu trebuie sa lipsească din nici o grădina, mai ales că este ușor de cultivat și de îngrijit. Pelinul este o plantă eficientă și în lupta cu dăunătorii care atacă grădina de legume. Plantează pelin între legume și mulți dintre dăunători vor sta la distanță, mirosul plantei alungându-i. Pelinul este un leac extraordinar pentru cei ce nu se pot lăsa de fumat.

*Proprietăți și efecte terapeutice

Pelinul este prezent nu doar în medicina rurală, tradițională, ci și în medicina modernă, fiind o plantă recomandată de medicii fitoterapeuți. Pelinul are foarte multe proprietăți, trebuie doar să știm cum să beneficiem această plantă minunată. Pelinul tratează diverse afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, vezicii, rinichilor, problemelor ginecologice, dermatitelor. Se pot face astfel spălături vaginale cu pelin, spălături ale tractului urinar. Pelinul este un excitant al secrețiilor gastrice, antiinflamator al mucoaselor gastro-intestinale, antihelmintic, antidiareic, laxativ, util și în hipotonie gastrică. Pelinul este eficient și în boli pulmonare provocate de frig, în reumatism sau gută. Poate fi folosit și extern, la pansarea rănilor sau tratarea luxațiilor și entorselor.

Ceaiul făcut din pelin este cunoscut de secole pentru proprietățile sale antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice și vermifuge. Se pot pune câte 10 picături de ceai de pelin în fiecare nară atunci când sunteți foarte răciți.

Pelinul este un dezinfectant minunat și se folosește mai ales pentru arsuri de orice tip. Opărelile cu lichide fierbinți, arsurile, chiar și plăgile pot fi tratate cu ceai de pelin. Acesta curăță și usucă rana. Afecțiuni ale ficatului și rinichilor de asemenea se tratează cu ajutorul pelinului. Pelinul este folosit îndeosebi pentru purificarea organismului.

Pelinul este o plantă toxică în cantități mari, așadar trebuie să fie folosită cu atenție. Preparatele de pelin folosite în mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului și pot apărea astfel halucinații, spasme musculare. Curele trebuie să aibă pauze de minimum două luni, iar femeilor însărcinate le este strict interzis consumul de pelin!

*Cultivarea și îngrijirea pelinului

Pelinul nu este o plantă pretențioasă la factorii de mediu. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că planta are nevoie de fertilizare dacă este cultivată în soluri sărace în nutrienți. Se adaptează perfect oricărui tip de sol, chiar și celor mai aride și nisipoase sau chiar pietroase.

Semințele de pelin se pun la o adâncime de 1-2 cm în sol și udă bine locul imediat după plantare. Pelinul poate fi semnat într-un loc însorit sau semi-umbrit.

Chiar dacă nu-i o planta pretențioasă, pelinul are nevoie de îngrijiri minime. Printre acestea se numără plivirea, combaterea buruienilor și afânarea solului. Nu are nevoie de udări, nici măcar în zilele secetoase de vară, acestea fiind chiar utile pentru pelin, deoarece este favorizată acumularea uleiului volatil în plantă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU