Farmacia verde: pelinul dulce

Tina-Pelin*Leac pentru fumat, boli de stomac și de ficat *Recomandat pentru purificarea organismului

Pelinul este una dintre plantele cele mai cunoscute, fiind foarte răspândită și în zona noastră, însă puțini știu s-o folosească pentru proprietățile sale tămăduitoare. Pelinul este prezent nu doar în medicina rurală, tradițională, ci și în medicina modernă. Este o plantă recomandată de medicii fitoterapeuți și nu numai. Pelinul este un leac extraordinar pentru cei ce nu se pot lăsa de fumat, pentru bolile de stomac și de ficat.

Din vremuri străvechi, pelinul este folosit de către daci, romani și greci, și primele mențiuni despre această plantă datează din anii 1600 înainte de Hristos. Pelinul era folosit și pentru ritualuri religioase grecești și romane, iar în Evul Mediu a devenit de fapt o plantă medicinală folosită în mănăstiri.

Pelinul este o plantă perenă, disponibilă tuturor, terenurile necultivate fiind mediul propice al acestei plante. Cu toții știm cum arată pelinul și cred că i-am simțit și gustul măcar o dată. Pelinul îl recunoaștem după mirosul înțepător, după florile galben pal din perioada iulie-septembrie și după frunzele verzi pe față și argintii pe dos.

*Proprietăți și efecte terapeutice

Pelinul are foarte multe proprietăți, trebuie doar să știm cum să beneficiem această plantă minunată. Pelinul tratează diverse afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii, rinichilor, probleme ginecologice, dermatite. Se pot face astfel spălături vaginale cu pelin, spălături ale tractului urinar. Se pot pune câte 10 picături de ceai de pelin în fiecare nară atunci când sunteți foarte răciți. Pelinul este un dezinfectant minunat și se folosește mai ales pentru arsuri de orice tip. Opărelile cu lichide fierbinți, arsurile, chiar și plăgile pot fi tratate cu ceai de pelin. Acesta curăță și usucă rana. Afecțiuni ale ficatului și rinichilor de asemenea se tratează cu ajutorul pelinului. Pelinul este folosit îndeosebi pentru purificarea organismului.

*Leac pentru afecțiuni interne și externe

Afecțiunile ficatului, pancreasului, bilei se tratează cu infuzie de ceai de pelin consumată vreme de 21 de zile, câte 50 ml de trei ori pe zi. Hepatita de natură infecțioasă se tratează cu ceai de pelin sau cu vin de pelin. Tuberculoza se tratează cu ajutorul infuziei de rădăcină de pelin. Răcelile sunt foarte ușor tratate cu ajutorul ceaiului de pelin, care alungă cu succes și tusea supărătoare. Pelinul mai are și proprietăți anti-tumorale, fiind folosit adesea în tratarea cancerului de esofag.

Pelinul tratează o serie de afecțiuni precum insomniile și migrenele, ele fiind tratate foarte ușor cu ajutorul decoctului de pelin în care înmuiem un prosop și înfășurăm capul. De asemenea, rănile, tăieturile, traumele pielii, arsurile, plăgile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin și a pansamentelor cu pelin proaspăt, pisat. Băile locale pe timp de vară, și nu numai, cu ceai de pelin tratează și transpirația abundentă. Varicele se tratează și ele cu frunze proaspete de pelin, pisate și mixate amestecate cu lapte prins și puse sub formă de pansament pe zona afectată.

Pelinul este o plantă toxică în cantități mari, așadar trebuie să fie folosită cu atenție. Preparatele de pelin folosite în mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului și pot apărea astfel halucinații, spasme musculare. Curele trebuie să aibă pauze de minimum două luni, iar femeilor însărcinate le este strict interzis consumul de pelin!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU