Farmacia verde: Palma Maicii Domnului

Tina-Palma Maicii Domnului*Plantă cu miros divin și proprietăți miraculoase

Caprifoiul, numit în popor și Palma sau Mâna Maicii Domnului, este o plantă originară din țările asiatice, fiind cunoscută la noi pentru florile albe și delicate cu parfum suav și miros îmbătător, care înfloresc de primăvara și până vara târziu. Este o plantă cățărătoare, cu frunze verzi și simple, iar sunt florile albe, care își schimbă culoarea după câteva zile în galben pal. Fructele, în formă de bobițe de culoare albastru închis, nu sunt comestibile, fiind listate în categoria fructelor otrăvitoare.

Mulți dintre noi o știm doar ca plantă decorativă, cea care ne încântă prin mirosul divin. Florile au însă o mare valoare terapeutică. Datorită proprietăților antibacteriene naturale și antiinflamatorii, acestea au fost folosite ca medicament în medicina chineză, din antichitate și până în prezent, pentru a trata febra și a elimina toxinele din corp. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii, când floarea este încă în stadiul de boboc.

*Tradiție și legendă

În tradiția și limbajul nostru popular, mai multe plante poartă numele Maicii Domnului, unele având efecte tămăduitoare atât pentru multe boli trupești, cât și pentru cele sufletești. Cea mai cunoscută plantă din această categorie este și Palma (Mâna) Maicii Domnului. Un vechi proverb spune: „Cum să moară omul, daca are Palma Maicii Domnului în grădină?“, făcând referire la proprietățile vindecătoare pentru multe boli.

Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în brațe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldații lui Irod când aceștia o hărțuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost în acele grele momente, a fost Palma Maicii Domnului. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o, menind-o să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi de la moarte așa cum ai făcut tu pentru mine“.

Efecte terapeutice multiple

Preparatele din această plantă – pulberea, tinctura, oțetul, uleiul volatil, infuzia, vinul – au efecte antimicrobiene, antihipertensive și antiinflamatoare, contribuind și la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Planta ajută și la curățarea sângelui și poate să prevină boala Alzheimer.

În medicina tradițională chineză se spune că această plantă acționează asupra stomacului, plămânilor și intestinului gros. Decoctul din floarea de caprifoi este indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dezinteriei, urinării dureroase, în tratarea rănilor dureroase, pentru abcese mamare și intestinale sau tratarea ochilor umflați.

Caprifoiul deține capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii și reduce nivelul colesterolului din sânge. Are efect benefic asupra artritei și reumatismului. Caprifoiul e utilizat ca tratament pentru afecțiuni ale pielii: acnee, infecții ale pielii, răni, abcese, cicatrici. Pentru estomparea pistruilor, se recomandă folosirea infuziei reci de flori de caprifoi.

Ceea ce se știe mai puțin despre Palma Maicii Domnului este că această plantă, cu beneficii atât de numeroase, este un ingredient des folosit în industria cosmetică datorita proprietăților sale în cicatrizarea rănilor. Tinctura stimulează creșterea părului și-i întărește rădăcina.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU