Farmacia verde: păducelul

*Supranumit și „doctorul“ inimii

*Preparatele sunt folosite pentru 50 de afecţiuni

*Recoltarea se face toamna, după căderea brumei

Păducelul este un arbust spinos, cu frunze lobate şi flori albe-crem, uneori roz, frumos mirositoare, grupate în buchete. Creşte peste tot, din zona de câmpie până în ariile submontane, răspândit în liziere, crânguri, tufărişuri, poieni, margini de pădure şi pe versanţii însoriţi.

În scopuri terapeutice sunt folosite florile, frunzele şi fructele. Florile se culeg manual, împreună cu frunzele, la începutul înfloririi, pe timp însorit, după ce s-a ridicat roua. Fructele cărnoase, comestibile, se recoltează manual, fără peduncul, de preferat toamna, după căderea brumei, când sunt bine coapte şi au culoarea roşie şi gustul dulceag, uşor acru-astringent, datorită conţinutului în vitamina C. Fructele se deosebesc de alte fructe roşii de toamnă prin aceea că păstrează resturile sepalelor în partea superioară.

*Valoros pentru bolile de inimă

Păducelul are proprietăți terapeutice multiple, în funcție de principiile active conținute în flori, frunze şi fructe. Sunt remarcate acţiunile asupra aparatului cardiovascular: vasodilatatoare în special la nivelul vaselor coronariene şi periferice, hipotensive. În sistemul nervos central acţionează prin efecte sedative, antispasmodice şi uşor hipnotice. În plus, acţionează ca bronhodilatator, febrifug şi stimulator al respiraţiei.

Păducelul este un remediu valoros pentru bolile de inimă. Se spune că nu există în natură un prieten mai bun al inimii decât păducelul, care intră în rândul remediilor cu cea mai mare eficienţă în prevenirea şi tratarea bolilor cardiace şi vasculare, mai ales dacă au la bază un substrat nervos.

În bolile cardiovasculare, efectele benefice ale tratamentelor cu preparate din păducel sunt recunoscute de toţi medicii terapeuţi, care apreciază acţiunea stimulatoare asupra activităţii inimii bolnave şi întărirea forţei de contracţie, mai ales după sechele post-infarct. În bolile cardiace degenerative se inhibă pătrunderea ionilor de calciu în celulele miocardice şi se reia nutriţia optimă a muşchiului cardiac.

*Reglează sistemul nervos

Un tratament bine condus are un rol esenţial în calmarea sistemului nervos, intervenind în stări de nervozitate şi distonii neurovegetative; emotivitate excesivă la persoane cu labilitate psihică, sensibile, irascibile şi permanent agitate; insomnii, dureri de cap, oboseală, stări de anxietate şi depresie psihică; agresivitate şi tulburări de comportament la copiii impulsivi, cu tendinţe spre bătăi, distrugeri, ţipete, violenţe verbale.

Păducelul are un rol important în oxigenarea şi hrănirea celulelor nervoase, mărind capacitatea de apărare a organismului.

Păducelul are un rol important în reglarea colesterolului, în unele afecţiuni digestive cum sunt diaree, dizenterie, dispepsie, litiază biliară.

* Previne alterarea capacităţilor mentale

La persoanele de vârstă înaintată, păducelul este cel mai bun remediu în fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacităţii mentale specifice senilităţii, îndepărtează depresiile psihice şi simptomele bolii Alzheimer. Creşte cu 40% capacitatea de efort fizic şi intelectual, respiraţia este mai bine reglată, iar inima are o rezistenţă sporită la solicitările îndelungate şi la stresul cotidian.

Extractele de păducel, obţinute în alcool, vin şi siropuri, macerate, sunt apreciate ca cele mai eficiente medicamente de origine vegetală pentru dereglările cardiovasculare şi ale sistemului nervos.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU