Farmacia verde: iarba grasă

Tina-Iarba grasă

Tina-Iarba grasă

 

Luna august este cea mai buna perioadă pentru a culege „buruiana grasă“ sau „iarba porcului“, cum i se mai spune în popor. Fructele, cu numeroase semințe mici de culoare neagră sau cenușie, se culeg în luna septembrie. Oricine are grădină cunoaște această iarbă, considerată buruiană la noi.

Iarba grasă – Portulaca oleracea – este o plantă erbacee, anuală, cu tulpini suculente și cilindrice, atât târâtoare, cât și erecte, adesea cu tente roșiatice. Florile apar solitar în vârful tulpinilor, de culoare galbenă, mai rar portocalii sau roșiatice.

Iarba grasă nu este doar una dintre cele mai nutritive plante, dar are și multe proprietăți terapeutice, fiind utilizată din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni. Iarba grasă conține o cantitate mare de acizi grași Omega 3, în special acid alfa linoleic, dar și cantități mici de acid eicosapentaenoic care se găsește în pește și alge marine. Este singura plantă care conține o cantitate atât de mare de acizi grași esențiali.

Iarba grasă are în compoziție vitaminele A, C, E, K, PP, dar și carotenoide și betalaină, pigmenți cu valoare antioxidantă și antitumorală. Ca minerale, conține calciu, magneziu și potasiu. Iarba grasă are proprietăți antibacteriene, antiscorbutice, diuretice, emoliente, depurative, vermifuge și febrifuge.

 

Pentru tratamente se folosește iarba grasa proaspătă sau uscată, tăiată cu foarfeca, în așa fel ca deasupra pământului să rămână porțiuni de 6-8 cm de tulpiniță, cu 2-3 perechi de frunze. În felul acesta, putem culege trei recolte pe an.

Iarba grasă este recomandată în malnutriție, afecțiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare, litiaze urinare, diaree și dizenterie, alături de alte plante medicinale. Îmbunătățește capacitățile cognitive, ajută la formarea eritrocitelor, scade nivelul zahărului din sânge și favorizează secreția insulinei. Este folosită pentru artrită, diverse dureri, având acțiune antiinflamatoare și analgezică. Iarba grasă are acțiune coagulantă.

În afecțiuni ale pielii, iarba grasă se folosește pentru arsuri, abcese, ulcere, plăgi, infecții streptococice, diverse iritații. Frunzele proaspete au efect răcoritor, calmant, antiiritant, analgezic și antiinflamator asupra pielii.

În agricultură poate fi utilizată și pentru a păstra umiditatea solului în jurul altor plante.

 

Tina CONDREA-ZĂPODEANU