Farmacia verde: gălbenelele

*„Florile de aur“ ale sănătății și frumuseții

Efectul tămăduitor al gălbenelelor este recunoscut din cele mai vechi timpuri, când erau folosite împotriva otrăvirii. Apoi, gălbenele au fost recomandate împotriva bolilor de splină și de ficat. În medicina populară, gălbenele sunt întrebuințate pentru tratarea rănilor.

Florile de gălbenele au în compoziția lor saponoizi, mucilagii, carotenoide, flavonoizi, glicozizi flavonici, tanini, ulei volatil, substanțe amare, vitamina C, acid malic, săruri minerale și substanțe proteice. Gălbenelele au efect terapeutic remarcabil în tratarea unor boli precum ulcerul gastric și duodenal, ulcerații canceroase, hemoroizi, inflamații ale colonului sau boli de ficat.

Gălbenele cresc pe aproape orice fel de sol și pot fi ușor cultivate în grădină. Apar în culori diferite, de la galben pal la portocaliu strălucitor, în diferite forme, cu petale simple sau duble. Florile galben-portocalii, care se închid la ploaie, umiditate și pe timp de noapte, înfloresc din iunie până în noiembrie. Florile pot fi recoltate în lunile iulie-septembrie pe o zi însorită, în primele ore ale dimineții.

*Gălbenele, efecte terapeutice

Gălbenele pot fi utilizate în orice tip de afecțiune cutanată sub formă de creme, unguente, tincturi sau uleiuri. Substanțele active asigură reducerea fragilității vaselor de sânge, stimularea circulației la nivelul țesuturilor, grăbind vindecarea.
Gălbenelele s
e folosesc la tratarea contuziilor, arsurilor sau tăieturilor. Gălbenelele au un efect anti-inflamator, bactericid, fungicid și virostatic. Culoarea intensă a florilor indică conținutul ridicat de ingrediente active. Proprietățile sale antiseptice și astringente fac din gălbenele un tratament puternic pentru pielea inflamată, arsurile solare, venele varicoase, acnee și erupțiile cutanate.

Ceaiul de gălbenele este recomandat în tratarea anemiei, gastritei hiperacide și a ulcerului gastroduodenal, în calmarea durerilor menstruale. Florile de gălbenele, utilizate sub formă de băi, cataplasme sau tinctură, se folosesc ca pansament pentru rănile care se vindecă mai greu, cum sunt ulcerațiile, plăgile cu puroi, arsurile, degerăturile, acneea și eczemele, deoarece principiile active din gălbenele au proprietatea de a stimula circulația sângelui la nivelul țesuturilor, grăbind cicatrizarea și vindecarea rănilor. Tinctura de gălbenele poate fi utilizată pentru tratarea micozelor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU