Farmacia verde: fenicul

fenicul

fenicul

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Feniculul este o plantă foarte apreciată pentru proprietățile sale  nutriționale excepționale.

Numit și „Iarba tinereții fără bătrânețe”, toate părțile plantei au efecte terapeutice importante. Avantajul fenicului este că poate creşte în aproape toate zonele, fiind consumat în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile. Aroma frunzelor este asemănătoare cu a mărarului.

Feniculul are o aromă inconfundabilă, fiind și o sursă extraordinară de substanțe active:  vitaminele A și C, antioxidanți , potasiu, fibre și acid folic. Fructele sunt apreciate   pentru valoarea lor fitoterapeutică, fiind bogate în ulei volatil, lipide, flavonoide, substanțe minerale, zaharuri, mucilagii și derivați cumarinici.

Feniculul este folosit pentru diverse probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, gaze intestinale, balonare, pierderea poftei de mâncare şi colici la sugari, dar şi pentru beneficii în cazul unor infecţii ale tractului respirator superior.

Un bulb crud de fenicul conţine proteine, carbohidraţi, fibre alimentare şi furnizează  o parte din necesarul zilnic de potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, vitamina C, fier, vitamina B-6 şi magneziu.

În plus, acesta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E şi vitamina K şi este o sursă naturală de estrogen.