Farmacia verde: culoarea fructelor și sănătatea omului

tina-culoarea-fructelor*Efecte terapeutice în funcție de culoare

Specialiștii recomandă consumul zilnic de minimum cinci porții de fructe și legume de diverse culori pentru a ne păstra sănătatea. Ele asigură necesarul de vitamine, minerale, fibre și alți nutrienți esențiali pentru o bună funcționare a organismului. Efectele terapeutice variază în funcție de culoarea acestor alimente. De exemplu, legumele și fructele roșii sunt benefice inimii, iar cele albastru-violet ajută creierul.

Prezentăm proprietățile terapeutice ale legumelor și fructelor, în funcție de culoarea acestora.
*Culoare albă, cafenie, maro, galbenă și portocalie
Curmalele, stafidele, conopida, usturoiul, ceapa, ciupercile, cartofi albi, guliile, păstârnacul și ghimbirul mențin nivelul colesterolului în limite normale, reduc riscul apariției cancerului și previn apariția bolilor sistemului cardio-vascular.
Consumul zilnic de fructe și legume galbene și portocalii reduce riscul apariției cancerului, previne bolile cardio-vasculare și riscul apariției problemelor legate de vedere, întărește sistemul imunitar. În această categorie intră portocalele, grepfrutul, mandarinele, clementinele, lămâile, mango, papaya, fructul pasiunii, ananasul, nectarinele, piersicile, caisele, merele galbene, perele galbene, pepenele galben, kiwi galben, morcovul, dovleacul, porumbul, cartofii dulci, fasolea galbenă, roșiile galbene, ardeiul galben.

*Culoarea roșie, verde și albastru-violet
Ca fructe și legume de culoare roșie avem cireșe, merișoare, mere, struguri, pere, pepene, portocale roșii, grepfrut roz, rodii, zmeură, căpșuni, tomate, cartofi roșii, ridichi, varza roșie, ceapă roșie, ardei roșii, gogoșari și sfecla roșie. Ele conțin substanțe care mențin sănătatea vaselor sanguine, asigură o inimă sănătoasa, memorie bună și risc scăzut de cancer.
Lista celor verzi include mere verzi, pere verzi, struguri verzi, kiwi, lămâi verzi, avocado, varză chinezească, varza de Bruxelles, castraveți, salata verde, ceapa verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, țelină, fasole verde, mazăre, dovlecei, anghinare, praz. Sunt bogate în substanțe care ajută la menținerea sănătății vederii, asigurând oase și dinți sănătoși și risc scăzut de cancer.
Alimente precum mure, afine, coacăze, smochine, prune, struguri negri, sfecla, vinete, varză și andive sunt o sursă de substanțe cu proprietăți antioxidante și cu efect anti-îmbătrânire. Consumul fructelor și legumelor albastru-violet duc la o bună memorie, influență benefică asupra tractului urinar și la un risc scăzut de cancer.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU