Farmacia verde: broccoli

tina-broccoli*Protejează plămânii de efectul toxinelor *Aliment de mare ajutor diabeticilor *Intervine în protecția ochiului, previne apariția cataractei

Înrudită cu varza și conopida, broccoli este o legumă cu o valoare nutrițională excepțională, care ajută la menținerea unei vieți lungi și sănătoase. Studii recente plasează broccoli pe primul loc într-un clasament al celor mai sănătoase 100 de alimente pe care ar trebui să le consumăm.

Broccoli are în compoziția sa substanțe cu efecte benefice în păstrarea stării de sănătate a organismului și chiar în vindecarea sau încetinirea evoluției unor boli cronice, cum ar fi cancerul. Unul dintre compușii din broccoli ajută atât la prevenirea îmbolnăvirii de cancer de vezică, cât și la stoparea progresului acestei boli.

*Broccoli, efecte terapeutice

Broccoli protejează celulele plămânilor de efectul toxinelor, curățând plămânii expuși la fumul de țigară și la poluare. Sulforafanul din broccoli reduce cu 70% numărul moleculele a căror apariție în organism este cauzată de hiperglicemie. Prin urmare, broccoli este un aliment de mare ajutor diabeticilor.

Sulforafanul distruge bacteria răspunzătoare de apariția gastritei și a ulcerelor gastrice. Acest compus fitochimic previne, de asemenea, leucemiile, cancerul de sân, cancerul gastric, cancerul de prostată, melanomul malign.

Prin conținutul în antioxidanți din familia carotenoizilor, broccoli intervine și în protecția ochiului, împiedicând formarea cataractei.

Broccoli previne osteoporoza, deoarece are un conținut crescut de calciu, aproape de echivalentul laptelui în alimentație. O cană de broccoli conține 74 mg calciu și 123 mg vitamina C, care îmbunătățește semnificativ absorbția calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparație, o portocală nu conține calciu, are 69 mg de vitamina C și cu 50% mai multe calorii. Produsele lactate nu numai că nu conțin vitamina C, dar conțin grăsimi saturate, care se știe că sunt nocive pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu 2% grăsimi conține 121 de calorii.

Cercetările recente au arătat că broccoli joacă un rol decisiv în protejarea articulațiilor, oprindu-le degradarea. Mai precis, substanțele conținute de legumă blochează enzimele ce provoacă distrugerea articulațiilor.

* Cura de broccoli

Mâncați broccoli din belșug! Este sfatul oricărui nutriționist și ar trebui să-l respectați, ca în farfurie să își găsească locul un aliment extrem de sănătos. O cură de broccoli este întotdeauna binevenită și trebuie să constea în consumul regulat al legumei, cât mai puțin prelucrată termic. Prin fierbere, se distrug principiile biologic active, iar sulforafanul este distrus complet. O soluție este sucul obținut la storcător, amestecat cu puțină zeamă de lămâie. Pe lângă efectul curativ, veți observa și o îmbunătățire a aspectului pielii și o eliberare de stresul cotidian. Modul în care se prepară e esențial, deoarece scopul urmărit trebuie să fie păstrarea nutrienților din această legumă-miracol. Pentru cele mai bune rezultate terapeutice, se recomandă ca broccoli să se consume crudă, opărită sau foarte puțin fiartă. Călită în ulei sau fiartă îndelung își pierde toată valoarea nutritivă. Se poate asocia cu alte legume (tot cât mai puțin preparate termic) și cu sosuri ușoare, naturale. Iată, de exemplu, o idee de salată: broccoli opărit (opțional cu alte legume crude de sezon: ardei gras, castraveți etc.) și un dressing din iaurt, usturoi pisat, mentă proaspătă (sau altă verdeață), ulei de măsline, sare, piper.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU