Farmacia verde: ardeiul iute

*10 proprietăți terapeutice *Reglează tensiunea arterială, întărește inima, arterele și nervii

Ardeiul iute ascunde o multitudine de beneficii pentru sănătatea noastră. Usturător și picant, acesta pune pe fugă durerile, stimulează funcțiile organismului și-l protejează. Ardeiul iute accelerează metabolismul. Cultivat acum în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten. Poate regulariza curgerea sângelui și poate întări inima, arterele și nervii. Ardeiul iute conține, de asemenea, vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute nu are o istorie prea lungă în medicina populară europeană, dar este una extrem de glorioasă. A fost adus în țara noastră în urmă cu trei sute de ani și și-a găsit „iute“ locul, alături alte „focoase“ autohtone, precum ceapa, usturoiul sau hreanul. Imediat a intrat în topul celor mai eficiente remedii anti-răceală. Dar nu numai…

*Ardei iute, efecte terapeutice

Ardeiul iute are o reputație negativă și nemeritată de a provoca ulcerul gastric. Studiile au arătat că el poate chiar ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în același timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri protectoare, care împiedică formarea ulcerului. Ardeiul iute contribuie la pierderea kilogramelor în plus. Efectul este simplu: căldura resimțită în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor.

Elimină durerea de gât: se pune un vârf de cuțit de semințe de ardei iute într-un sfert de cană (50 ml) de apă clocotită, se lasă vreme de 20 de minute, apoi se îndulcește cu puțină miere. Se bea cu înghițituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Efectele sunt instantanee.

Ameliorează rinita: se consumă în calitate de condiment, mai ales în ciorbe și supe fierbinți, care îi potentează efectul. Substanțele conținute desfundă imediat nasul, intensifică circulația în zona căilor respiratorii superioare, stimulând lupta cu agenții patogeni.

Tratează gingivita: pe periuța de dinți se presară pudră de ardei iute și se spală dinții, cu blândețe. Metoda e benefică și în caz de dureri, răni sau chiar abcese ale gingiilor.

Util în lombosciatică: se pun comprese pe zona dureroasă cu o tinctură de ardei iute, care se obține astfel: 20 de ardei iuți se pisează bine, se așază apoi într-un borcan în care se adaugă un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat vreme de zece zile, după care se strecoară prin tifon. Tratamentul se aplică de 1-2 ori pe zi, până la dispariția durerilor. Reglează tensiunea arterială, întărește inima, arterele și nervii, atunci când este consumat cu regularitate.

Intensifică circulația periferică deficitară: se masează foarte ușor mâinile și picioarele cu o soluție preparată din cinci lingurițe de ardei iute mărunțit (poate fi și boia de ardei iute), jumătate de pahar de oțet și jumătate de pahar de spirt, care au stat șapte zile la macerat.

Ameliorează disconfortul cauzat de psoriazis. În urma unui studiu de amploare, pacienți cu psoriazis au folosit preparate topice care conțineau fie extract de ardei iute, fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Principalul efect secundar a fost resimțirea unei senzații de arsură în zona aplicată.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU