Farmacia verde: ardeii iuți

tina-ardei-iute*Calmează durerea, stopează atacul de cord și sângerările

Ardeiul iute este folosit de sute de ani ca aliment si medicament. Usturător și picant, acesta pune pe fugă durerile, stimulează funcțiile organismului și-l protejează. Unii specialiști consideră ardeiul iute ca fiind regele plantelor medicinale. Sub formă de pulbere, ardeiul iute este un produs de bază în trusa de urgență, având o triplă acțiune terapeutică: oprește rapid sângerările, stopează atacul de cord și calmează durerile.

Succesul tratamentelor depinde de tipul de pulbere de ardei iute. Nu folosiți boia de ardei iute din comerț, pentru că este procesată termic la peste 40 grade Celsius, ea poate conține pesticide și coloranți. Cel mai bine este să folosiți ardeiul iute dintr-o sursă sigură, netratat cu pesticide, fără coloranți, uscat natural și măcinat fin.

*Oprirea sângerării

Pentru oprirea sângerării, se aplică pudra de ardei iute, din abundență, peste rănile deschise. În câteva secunde, sângerarea se oprește. Stoparea rapidă a sângerării rănilor este explicată prin prezența, în ardeiul iute, a unei substanțe cu efect stiptic puternic, care acționează sinergic cu alte substanțe fitochimice din compoziție. Acestea egalizează tensiunea arterială și declanșează coagularea rapidă a sângelui.
Simultan cu oprirea sângerării, ardeiul iute are și un efect pronunțat de dezinfectare a rănii. Specialiștii în domeniu susțin că nu exista nicio plantă care oprește sângerarea mai repede decât ardeiul iute. Chiar și pentru hemoragia internă. Nu numai că oprește sângerarea, dar și curăță, dezinfectează și chiar etanșează rana. Aceste efecte sunt date de cantitatea mare de vitamina A și vitamina C din ardeiul iute.
*Calmarea durerii
Capsaicina din ardeiul iute acționează prompt, desensibilizând temporar receptorii nervilor care transmit semnalele de durere în corp. Aceasta se face prin inhibarea puternică a substanței P, o neuropeptidă asociată cu durerea și cu procesele inflamatorii. În vederea obținerii unui efect maxim de calmare a durerii, ardeiul iute, sub formă de pulbere, trebuie administrat atât intern, cât și extern.
Se ia o linguriță de pulbere și se amestecă în gură cu saliva și puțină apă. După ce se transformă într-o pastă fluidă, se înghite, bând un pahar cu apă. În completare, se pudrează din abundență pulberea de ardei iute pe rănile și leziunile datorate accidentului. În scurt timp, durerea este ameliorată.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU